eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Abstract Technology Binary Code Dark Red Background. Cyber Attack, Ransomware, Malware, Scareware Concept
Nyitókép: WhataWin/Getty Images

Médiaunió: A kulcs te vagy, a kiberbűnözés elleni harcban

Társadalmi célú TV-s és rádiós spotokkal hívja fel a figyelmet a kiberbűnözéssel szembeni védelem legsarkalatosabb elemeire a Médiaunió Alapítvány.

Nézzük át egy kiberbűnöző szemével közösségi média adatlapjainkat, módosítsuk az adatvédelmi beállításokat, állítsuk privátra a profilunkat és válogassuk meg ismerőseinket - a többi között ezeket ajánlja a személyre szabott adathalászat ellen az “A kulcs te vagy!” kampányában a Médiaunió Alapítvány.

A kulcstevagy.hu oldalon a szakértők részletesen elemezik a leggyakoribb csalásokat, amelyeket közszolgáltatók, bankok vagy csomagküldő szolgálatok nevében küldenek a csalók sms-ben, vagy e-mailben - mondta Kardos Ferenc kampányvezető.

"Mi alapvetően nem megijeszteni szeretnénk senkit, hanem egyfajta egészséges gyanakvást elültetni az emberek fejében, hogy figyeljenek azokra a jelekre, amelyek gyanúsak lehetnek, mikor olyan adatokat kérnek, amelyeket valójában csak mi tudhatunk, legyenek ezek PIN-kódok, belépési azonosító, kártyalejárati számok. Ebben az esetben mindig azt szoktuk javasolni, hogy azonnal szakítsák meg a hívást, és a biztonság kedvéért az áldozat, vagy az áldozatnak tartott felhasználó vegye fel a kapcsolatot a bankjával vagy szolgáltatójával minél gyorsabban" - emelte ki.

Hozzátette, hogy a személyre szabott üzenetekkel végrehajtott támadásokat a kiberbűnözők általában a közösségi média profilok alapján kezdik. Ezért nagyon fontos, hogy ezeken a felületeken lehetőség szerint minél kevesebb személyes adat legyen megadva. Ilyen például a pontos születési dátum, telefonszám, személyes e-mail cím, lakcím, a gyerekek személyes adatai, vagy pedig munkahelyi információk.

"Személyes adatokra hivatkozik az, aki a levelet írta, vagy pedig a telefon túlsó végén beszél, és ezáltal eloszlatja a gyanakvást. Nagyon fontos például, hogy megfelelő jelszót válasszunk. Ezeket nem árt időben cserélni, illetve emellett még a kétfaktoros hitelesítést szoktuk javasolni - tette hozzá Kardos Ferenc.

Kitért arra is, hogy gyakran az áldozatok a szégyenérzet miatt nem jelentik az átveréseket, pedig ilyenkor az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban értesítsék az érintett bankot.

Dokumentáljuk, amit csak lehet, hogyha már csalás áldozatává váltunk. Ha a csalók telefonon újra próbálkoznak, akkor rögzítsük a hívást. Azt is szoktuk tanácsolni, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen - összegezte Kardos Ferenc.

A digitális csalásokkal kapcsolatban további információk a kulcstevagy.hu oldalon, a Médiaunió kampányának hivatalos felületén találhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×