eur:
396.43
usd:
370.68
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a felújított geszti Tisza-kastély avatásán a nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: most megtehetjük azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk, nemet mondhatunk a háborúra

A miniszterelnök a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott ünnepi beszédet a geszti Tisza-kastély ünnepélyes átadásán.

Bátran mondhatjuk itt Geszten, a Tisza család felújított kastélya mellett, kőhajításnyira a család méltó módon helyreállított kriptájától, a Nemzeti összetartozás napján, egy újabb háború fenyegető árnyékában, hogy ma itt Geszten összesűrűsödik a történelem. Itt van egy nemzet, amely százegynéhány éve egy pusztító háború következtében elvesztette országa kétharmadát és népének harmada idegen határok mögé került – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a geszti Tisza-kastély átadóján elmondott beszédében a nemzeti összetartozás napján.

Ez a nemzet mégsem a beletörődést és az elmúlást választotta, hanem a küzdelmet és a túlélést. Ez a nemzet ma már többre képes, mint hogy minden évben megemlékezzen a vele történt igazságtalan szörnyűségekről. Képes arra is, hogy minden évben újra és újra kinyilvánítsa határtalan élni akarását és összetartozását. És végre képes arra, hogy hálával adózzon annak a családnak is, amely oly sokat adott neki – mondta a kormányfő.

"Mert van itt egy család is, amelynek története egybeforrt a szabad, független és szuverén Magyarország eszméjével. A magyar nemzet velük szembeni tartozását rójuk ma le azzal, hogy otthonuktól és a családjuk helyéről méltóképpen gondoskodunk. És hogy annak az egyháznak a gondjaira bízzuk, amelyiknek a Tiszáknál odaadóbb híve talán sosem volt" – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a Tiszák ott voltak az erdélyi fejedelmek oldalán a török elleni harcokban. Majd egy évszázadon át kellett küzdeniük, hogy ősi birtokukat visszaszerezzék. Hozzátette, már az akkori nyugati birodalomnak sem volt szokása, hogy a magyarok jogos jussát elismerje és odaadja. Így települt a család Gesztre.

A magyar királyság utolsó erős és sikeres korszaka elválaszthatatlan a Tisza-családtól – mutatott rá Orbán Viktor. Tisza Kálmán mint a dualizmus állhatatos és sikeres generálisa vonult be a történelembe. Fiáról, Tisza Istvánról pedig a későbbi miniszterelnök, Bethlen István így emlékezett: „Mint a nemzet nagy ügyének mártírja halt meg, és vele pusztult oda a nemzet országa, a trón, a monarchia és ezer év dicsősége”. Halála nemcsak egy kiváló ember, nemcsak egy nagy formátumú miniszterelnök elvesztését, de egy történelmi korszak fájdalmas végét is jelentette a kormányfő szerint.

"Június 4. a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja" – jelentette ki Orbán Viktor, és hozzátette, Tisza Istvánnal nemcsak egy család történelmi szerepe végeztetett be, de vele megszakadt a kilencszáz éves magyar királyság története is. A miniszterelnök közölte, 104 évvel ezelőtt egy kegyetlen, irgalmatlan, igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba, és magyarok milliói váltak saját szülőföldjükön idegenné.

"Egy nemzetnek azok a sebek fájnak a legjobban, amelyek emberi szemmel láthatatlanok. Magyar az, akinek a Trianonban kapott nemzeti seb a legjobban fáj. Ennyi év távlatából már tisztán látszik, hogy a trianoni diktátum nemzetünk halálát célozta. De a gyarmatosításhoz szokott nagyhatalmak nem ismerték a magyarok karakterét. El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk. Ők annak rendje és módja szerint megásták a sírunkat. A haza jó gazdáit eltették láb alól vagy menekülésre kényszerítették" – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a 104 évvel ezelőtti országvesztést egy háború hozta a nyakunkba, egy olyan háború, amelyet az akkori miniszterelnök, Tisza István minden porcikájával ellenzett. Ellenezte a titkos birodalmi tanácskozásokon és ellenezte a magyar Országgyűlésben is, de az országnak nem volt elég ereje, hogy kimaradjon a háborúból.

"Egy olyan birodalomhoz voltunk hozzáláncolva, amely a háború és béke kérdését megtartotta magának. Bécsben és Budapesten is tele volt a padlás háborús uszítókkal, hamis messiásokkal, külföldi ügynökökkel. Hiába volt a nemzet jövőjéért érzett felelősség és józan számítás, Magyarországnak egy rákényszerített háborúba kellett belemasírozni" – tette hozzá a magyar kormányfő.

A háború, amit Tisza István ellenzett, olyan háború volt, amelyen nemcsak a legyőzöttek, de a győztesek is rajta vesztettek. Európa békéje a trianoni diktátum napján szűnt meg. Eredménye ugyanis nem a béke volt Európában, hanem újabb félelem a következő háborútól, amely aztán két évtized múlva még hatalmasabb világégést okozott – emlékeztetett Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint olyan, önmagukban is alig megmaradni képes országok alakultak, amelyek még jobban egymásra lettek utalva, mint valaha, de a történelem láthatatlan sebei miatt ellenséges szemmel tekintettek egymásra. Így lett a Kárpát-medence előbb német, aztán szovjet befolyási és megszállási övezet, és ezért van az szerinte, hogy Közép-Európa nem tudja kellő súllyal hallatni a hangját a mai Európai Unióban sem.

"Ma, amikor újra háború fenyeget, az itteni népek világosan tudtára adják a nagyhatalmaknak: megtanultuk a leckét, és mi nem akarunk háborút! A Kárpát-medence népeinek akarata egyértelmű: nem akarnak újra feláldozható gyalogok, hadba küldhető vazallusok lenni a birodalmi sakktáblán se Brüsszel, se Washington, se Soros György kedvéért. Mindezt a Kárpát-medencében a legnagyobb lélekszámban élő közösség tagjai, mi, magyarok mondjuk ki a leghangosabban. De tudjuk, hogy a többiek is így gondolják" – hangsúlyozta, és jelezte, a szuverenitásért nem a magyarok ellen kell harcolni, hanem velük együtt, velük összefogva, mert meg kell látni egymásban a sorstársat, hogy minket összeköt a közös történelem és a hasonló világnézet.

Orbán Viktor közölte, ez ránk, magyarokra is komoly feladatot ró, mert a nemzeti összetartozás egyben feladat és cél is: a nemzeti összekovácsolódás programja. "Nem elég a közös múltra emlékezni, a közös jövőt akarni kell és álmodni róla, a dicsőséges jövőről, egy nagy nemzet jövőjéről" – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy aki azt ajánlja, hogy merjünk kicsik lenni, az bűnt követ el a magyar nemzet ellen. "Közép-Európát ma ugyanaz a veszély fenyegeti, mint 110 évvel ezelőtt. A birodalmi érdekek megint egy háborúba akarnak belesodorni. A háború sohasem elkerülhetetlen, mindig emberi döntések következménye, és a fegyverek árnyékében nem terem más, csak halál és igazságtalanság" – jelentette ki.

Orbán Viktor úgy véli, ma jobbak az esélyek arra, hogy megakadályozzuk Magyarország részvételét egy újabb európai háborúban, mint a dualizmus végóráiban. "Ma szuverének vagyunk, a mi kezünkben vannak a jogkörök, mi magyarok döntünk a sorsunkról, nem titkos birodalmi tárgyalóasztaloknál hozzák a döntéseket, hanem nemzeti és összeurópai választásokon. Most megtehetjük azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk, demokratikus körülmények között mondhat nemet a háborúra a magyarság" – mondta Orbán Viktor.

Miniszterelnök szerint a Tisza-család emléke megérdemli, hogy egyenesen beszéljen: a mai nemzeti kormány nem tataroz, hanem restaurál. "Helyre akarjuk tenni a kizökkent időt, befoltozni a magyar idő szövetén keletkezett szakadást. Mi úgy állunk bosszút a kommunizmuson, hogy átlépünk rajta, mintha sosem létezett volna. Összekötjük a német és a szovjet megszállás előtti országot a mostanival. Ez a rendszerváltás eredeti és legmélyebb értelme" – mondta a kormányfő, és jelezte, a 2010-ben kapott felhatalmazást erre használják minden nap. Ennek a küldetésnek a beszédes állomása szerinte ez az emlékezés és a Tisza-kastély, ahol a látogató pontosan megértheti, hogy mit jelent az a jelmondat, hogy "minden mérkőzés addig tart, ameddig meg nem nyerjük".

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×