eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Árpád hídi torlódás: balesetveszélyes elemet cserélnek, még hetekig eltart

Hetek óta állandósultak a torlódások az Árpád hídon és a környékbeli utakon egy dilatációs elem cseréje miatt. Az InfoRádió utánajárt, hogy miért tart ilyen sokáig a munka és miért kell akkor is lezárni egy-egy sávot, ha ott nem dolgozik éppen senki.

Még február második hetében jelentette be a BKK, hogy felújítás miatt egy sávot lezárnak az Árpád híd Pest felé vezető oldalán, a margitszigeti lehajtó utáni szakaszon; a munkálatok várhatóan negyven napon át tartanak. A tájékoztatás szerint a forgalomkorlátozást a dilatációcserével kapcsolatos munkálatok miatt vezetik be a hídon.

A közúti forgalom napközben két sávon haladhat, óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozás mellett, emiatt rendszeresek a torlódások a hídon és az oda vezető utakon, miközben az építési területen a nap nagy részében nem látni munkásokat.

A Budapest Közút az InfoRádió érdeklődésére korábban azt közölte, hogy "a híd dilatációs szerkezetei korukból és a forgalmi terhelésből adódóan mennek tönkre, ezért a hídszerkezet épségének és tartósságának védelme miatt ki kell cserélni azokat". A munka várhatóan március végéig tart, mostanáig ütemterv szerint halad a munka.

Azt is jelezték, hogy a meglévő dilatációs szerkezet kibontása megtörtént, ez a hídfőben a vasbeton szerkezet, a hídon acélszerkezet bontásával jár. Az új szerkezet behelyezését és beállítását követően betonozási és hegesztési munkák zajlanak, majd az acélszerkezeteken helyre kell állítani a korrózióvédelmet a pályaszint alatt, majd javítani kell a pályalemez szigetelését és az aszfaltburkolatot.

Az InfoRádió annak is utánajárt, hogy miért tart ilyen sokáig a munka és miért kell akkor is lezárni egy-egy sávot, ha ott nem dolgozik éppen senki.

Horváth Adrián, a Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének ipari professzora elmondta, hogy a most kicserélt dilatációs szerkezetnek az a feladata, hogy a hídfelszerkezet hőtágulásból adódó mozgását ne gátolja semmi. "Ha nem tennénk be dilatációs szerkezetet a híd bizonyos pontjaira, akkor ott egy nagy rés lenne" – mondta a szakember, és hozzátette, az is a feladata, hogy lehetőleg ne engedje be a vizet a pályaszint alá, mert ha a sózott víz odakerül, akkor az nagyon súlyos korróziós károkat okoz.

Horváth Adrián az Árpád hídon zajló munkát ismertetve elmagyarázta, hogy a keresztirányú bordák közül az egyik eltört, ezt okvetlenül ki kell cserélni, mert balesetveszélyes. A folyamat pedig nem egyszerű, mert a teljes elemet kell cserélni, ehhez le kell vágni a híd acélszerkezetéről, másrészt pedig ki kell vésni a vasbetonból a rögzítő elemeit.

"A hegesztés elvágása viszonylag gyors, de a kivéséshez idő kell. Utána be kell helyezni az új dilatációs szerkezetet, és egész nap nem tudnak folyamatosan dolgozni mindenhol, mert közben a forgalmat fenn kell tartani. A technológiai időket ki kell várni, a betonnál a kötési időt, a festéseknél a száradási időt, ráadásul több réteg a festék. Ha nem kellene fenntartani a forgalmat, lehet, hogy egy-két héttel korábban végeztek volna" – mondta a professzor.

Az InfoRádió értesülései szerint két héten belül végeznek a munkálatokkal az Árpád hídon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×