eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A heap of white powder on black floor.
Nyitókép: kickers/Getty Images

Lesújtó jelentés az egyetemisták önpusztításáról

Minden huszadik egyetemista drogproblémával küzd – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem legújabb, reprezentatív kutatásából.

A Hunrend Társadalom Epidemiológiai Kutatócsoport 1385 egyetemistát kérdezett meg fele-fele arányban lányokat és fiúkat, illetve fővárosiakat és vidékieket. A felmérés alapján a hallgatók 43,6 százaléka dohányzik, 17,9 százalékuk naponta. Ez az utóbbi a 2019-es KSH-adatokhoz képest csökkenés. Viszont az egyetemisták egyharmada heti rendszerességgel iszik alkoholt, kétszer annyit, mint a középiskolások és az idősebb felnőttek. Leggyakrabban sört és bort fogyasztanak és nem otthon, hanem kocsmákban. A budapesti és a természettudományi egyetemek hallgatói többször és többet isznak, mint a vidékiek és a társadalomtudományokat oktató intézményekbe járók.

„Ez a hallgatói lét specialitásával magyarázható, hiszen az egyetemisták nagykorúak, kikerülnek a szüleik kontrollja alól, gyakran elköltöznek a lakóhelyükről, és a tanulás melletti munka révén pénzhez jutnak, ugyanakkor nagy stressznek vannak kitéve”− mondta az InfoRádiónak Hajdú Miklós.

A Corvinus szociológiai tanszékének adjunktusa szerint

az egyetemistáknál hagyomány, hogy sok esetben arra késztetik a fiatal hallgatókat, hogy részt vegyenek különböző eseményeken, bulikon.

Ez egészen más élethelyzet, mint amiben egy olyan fiatal felnőtt találja magát, aki egyetem helyett a munkaerőpiacon folytatja az életét a középiskola befejezését követően.

„A kutatás szerint csaknem minden második egyetemista kipróbált már valamilyen drogot, a legtöbben kannabiszt vagy gyógyszert fogyasztanak, főleg a Budapesten tanuló fiúk és közülük is azok, akik az egyetem mellett dolgoznak is” − mondta Hajdú Miklós, és hozzátette: azok élnek ezekkel a szerekkel, akik kedvezőbb anyagi helyzetüknek köszönhetően meg tudják vásárolni, ennek a csoportnak tíz százaléka kifejezetten aggasztó szinten érintett a drogproblémával.

A Corvinus kutatásából az is kiderült, hogy az egyetemisták a szabadidejüket legszívesebben a barátaikkal vagy otthon töltik, a hagyományos tévénézés és a sportolás csak ezután következik. Az online jelenlétük nagyon aktív, főleg azoknak, akik vidéken vannak, nem dolgoznak és nincs párkapcsolatuk. Ők naponta majdnem hét órát töltenek képernyők előtt, egynegyedüknek ez problémákat okoz, hat százalékuk pedig internetfüggőnek tekinthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×