eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
A heap of white powder on black floor.
Nyitókép: kickers/Getty Images

Lesújtó jelentés az egyetemisták önpusztításáról

Minden huszadik egyetemista drogproblémával küzd – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem legújabb, reprezentatív kutatásából.

A Hunrend Társadalom Epidemiológiai Kutatócsoport 1385 egyetemistát kérdezett meg fele-fele arányban lányokat és fiúkat, illetve fővárosiakat és vidékieket. A felmérés alapján a hallgatók 43,6 százaléka dohányzik, 17,9 százalékuk naponta. Ez az utóbbi a 2019-es KSH-adatokhoz képest csökkenés. Viszont az egyetemisták egyharmada heti rendszerességgel iszik alkoholt, kétszer annyit, mint a középiskolások és az idősebb felnőttek. Leggyakrabban sört és bort fogyasztanak és nem otthon, hanem kocsmákban. A budapesti és a természettudományi egyetemek hallgatói többször és többet isznak, mint a vidékiek és a társadalomtudományokat oktató intézményekbe járók.

„Ez a hallgatói lét specialitásával magyarázható, hiszen az egyetemisták nagykorúak, kikerülnek a szüleik kontrollja alól, gyakran elköltöznek a lakóhelyükről, és a tanulás melletti munka révén pénzhez jutnak, ugyanakkor nagy stressznek vannak kitéve”− mondta az InfoRádiónak Hajdú Miklós.

A Corvinus szociológiai tanszékének adjunktusa szerint

az egyetemistáknál hagyomány, hogy sok esetben arra késztetik a fiatal hallgatókat, hogy részt vegyenek különböző eseményeken, bulikon.

Ez egészen más élethelyzet, mint amiben egy olyan fiatal felnőtt találja magát, aki egyetem helyett a munkaerőpiacon folytatja az életét a középiskola befejezését követően.

„A kutatás szerint csaknem minden második egyetemista kipróbált már valamilyen drogot, a legtöbben kannabiszt vagy gyógyszert fogyasztanak, főleg a Budapesten tanuló fiúk és közülük is azok, akik az egyetem mellett dolgoznak is” − mondta Hajdú Miklós, és hozzátette: azok élnek ezekkel a szerekkel, akik kedvezőbb anyagi helyzetüknek köszönhetően meg tudják vásárolni, ennek a csoportnak tíz százaléka kifejezetten aggasztó szinten érintett a drogproblémával.

A Corvinus kutatásából az is kiderült, hogy az egyetemisták a szabadidejüket legszívesebben a barátaikkal vagy otthon töltik, a hagyományos tévénézés és a sportolás csak ezután következik. Az online jelenlétük nagyon aktív, főleg azoknak, akik vidéken vannak, nem dolgoznak és nincs párkapcsolatuk. Ők naponta majdnem hét órát töltenek képernyők előtt, egynegyedüknek ez problémákat okoz, hat százalékuk pedig internetfüggőnek tekinthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×