eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Brutális büntetést kockáztat, aki ilyesmit árusít

Az interneten megrendelhető, ízesített, nikotint tartalmazó termékek "forgalmazóival" folyamatosan harcolnak a hatóságok - immáron igen komoly eszközökkel.

Az Elf Bar, Poco Bar illegális, interneten zajló kereskedelmével kapcsolatban kérdezte a Növekedés.hu a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, érdeklődve, hogyan is tudnak fellépni a kerülőutakat kihasználókkal szemben.

Mint írják, az ilyen termékek mind az ízvilágukkal, mind az azokat kínáló weboldalakkal kifejezetten a fiatalokat célozzák, csakhogy bármilyen jól hangzó reklámszöveggel kínálják is ezeket a terméket,

egy olyan eszközről van szó, amely nagyjából 50 doboz hagyományos cigarettának megfelelő nikotint tartalmaz.

A belépéskor felugró életkor-ellenőrzést könnyű kijátszani, sokan ezt is teszik. Az SZTFH szerint az illegális dohánykereskedelem egy jelentős része az aluljárók és közterületek világából átvonult az online térbe, ahol a fiatalok otthonosan mozognak, és mindenféle korlát nélkül vásárolhatnak dohányterméket.

Az elkövetők megkerülik a hazai, zárt dohánytermék-kiskereskedelmet, kihasználva, hogy a környező országokban kevésbé szigorú a jogi környezet. Így ezekben a webshopokban vagy a közösségi médiában kínálnak bárki számára hozzáférhető módon, itthon kizárólag dohányboltban forgalmazható, vagy a hazai piacon forgalmazási tilalom alá eső termékeket.

Jelenleg is több európai országban van hatályban ízesítési tilalom, amely jellemzően a dohánytól eltérő ízesítések tilalmát jelenti. Az elektronikus cigaretták, utántöltő folyadékok vonatkozásában Magyarország mellett, ismereteink szerint, 7 további európai országban - Észtország, Finnország, Ukrajna, Dánia, Litvánia, Hollandia, Norvégia - van hatályban ízesítési korlátozás - írja a lap.

Azaz a legtöbb EU-s országban megengedőbb lehet a jogi szabályozás, annak ellenére, hogy

ezek a termékek nem csupán súlyos függőséget okozhatnak, hanem az összetételük is ellenőrizetlen, ráadásul hibás műszaki állapot esetén akár balesetveszélyesek is lehetnek.

Az aggasztó helyzet miatt az SZTFH kezdeményezésére módosult a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény. A módosítás növelte a Hatóság mozgásterét az ilyen felületekkel szemben, ezért a hazai fogyasztókat célzó, számukra illegális termékeket jogsértő módon értékesítő weboldalakat az SZTFH a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve blokkolni fogja.

A hatóság válaszában azt is írta a lapnak, hogy az internetes kereskedelem semmilyen változatban nem feleltethető meg a Magyarországon hatályos dohánytermék-kiskereskedelmi elvárásoknak. Leszögezik, hogy a hatósági eljárásban a blokkoláson túl szigorú pénzbírság kiszabására is számíthatnak azok, akik weboldalaikon értékesítenek kizárólag dohányboltban forgalmazható termékeket.

Rájuk az SZTFH 5 millió forinttól egészen 500 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat, amire a jövőben számítani is lehet, mivel a hatóság folyamatosan monitorozza az ilyen jellegű internetes tartalmakat, és fel fog lépni az elkövetőkkel szemben.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×