eur:
395.83
usd:
368.81
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
damaged roof at an old house - photo
Nyitókép: FooTToo/Getty Images

Szeles hétfő: letört ágak, kidőlt fák, megbontott tetők, de van rémisztőbb

Több mint 110 helyre riasztották a tűzoltókat a hétfői heves széllökések miatt. Összesen 14 épületben keletkeztek károk, jellemzően kémények és tetők sérültek meg – tájékoztatott Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A keddi szeles idő miatt országszerte 112 helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, elsősorban Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyékben, kidőlt fák és letört ágak miatt – mondta az InfoRádióban Mukics Dániel, hozzátéve, hogy sok helyen utakra, vasúti sínekre, autókra, kerítésekre dőltek a fák, estek a letört ágak, ezeket távolították el a katasztrófavédelem munkatársai. Kora estére mindenhol felszámolták a károkat – jegyezte meg.

Budapest XIV. kerületében, az Abonyi utcában egy 8 méteres faág egyszerre két autóra is ráesett. Összesen 14 épületben keletkeztek kisebb károk – kéményeket, tetőket rongált meg a szél. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Tiszavasváriban viszont 200 négyzetméteren bontotta meg az erős szél egy önkormányzati tulajdonú társasház szigetelését – itt több millióra rúg a kár mértéke – sorolta a BM OKF munkatársa, azt tanácsolva: akinek van rá lehetősége, az szeles időben fedett, vagy fáktól távolabbi helyen parkoljon a kocsijával.

Kevesen gondolnák, de ha erős a szél, akkor mindig megemelkedik a szén-monoxid miatti riasztások a száma

– folytatta Mukics Dániel. Az elmúlt napon 12 esetben hívták a tűzoltókat a mérgező gáz miatt országszerte. Ennek az az oka, hogy az erős szél visszafújja az égésterméket a kéménybe. Mivel a füstgáz az nem tud távozni, tökéletlen égés alakul ki a nyílt égésterű vízmelegítőknél és fűtőeszközöknél, és máris mérgező szén-monoxid keletkezik – magyarázta a szóvivő.

„Ezért is nagyon fontos, hogy legyen otthon szén-monoxid-érzékelőnk a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy nyílt égésterű vízmelegítő mellett. Mert lehet bármilyen tökéletes a kéményünknek a huzata, lehet bármilyen jó a fűtőeszközünk, ha erős a szél, akkor baj lehet belőle” – nyomatékosította a tűzoltó alezredes, arra is felhívva a figyelmet, hogy ahol erős szélben rendszeresen megszólal a szén-monoxid-érzékelő, ott érdemes minél előbb kéményseprőt hívni, mert lehet, hogy szükséges lehet valamilyen kitorkolásmódosító felszerelésére.

A szóvivő az InfoRádió érdeklődésére végül arra is kitért, a kárfelmérés a biztosítók, nem a katasztrófavédelem feladat. „Javasolni tudom mindenkinek, hogy az ingatlanára kössön biztosítást, hiszen ily módon megtérülhet a keletkezett kár” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×