eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Hayward Heaths, England - October 27th, 2018: Detail of Toyota Auris car dashboard being driven by young man with the hand on the steering wheel, with daylight, with right-hand position.
Nyitókép: Daviles/Getty Images

Van 7500 különleges autó Magyarországon – nem kevés a macera velük

A jobbkormányos kocsik nagyjából feleannyit érnek, mint a velük korban, futásteljesítményben, állapotban összevethető járművek bal oldalra szerelt volánnal.

„Jelenleg 7562 darab jobb kormányos autó van a műszaki megvizsgálást támogató informatikai rendszerben, 2020-tól 2023-ig összesen négy darabot bontottak el” – írta a vg.hu megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első fél évében 4 141 267 darab személygépjármű volt regisztrálva Magyarországon, azaz a jobb kormányosok a forgalomban lévő kocsik 0,18 százalékát teszik ki.

A sok ügyintézés és költség ellenére továbbra is megéri behozni autót az Egyesült Királyságból, amit az is bizonyít, hogy a mai napig vannak erre specializálódott szakemberek és cégek, bár a kocsik nyolcvan százaléka alkatrész-utánpótlásként vagy bontásra érkezik Magyarországra.

A jobb kormányos kocsik magyarországi forgalomba állítása részletes szabályokhoz kötött:

  • legalább egy évig tulajdonolni kell az adott járművet
  • érvényes névre szóló forgalmival és műszaki vizsgával kell rendelkeznie
  • meg kell fizetni a vámot és az áfát
  • az első fényszórókat ki kell cserélni rajtuk, miután a bal oldalon lévő lámpa feljebb van állítva, és éjszaka vakítaná a szemből érkezőt,
  • a hátsó ködlámpát – ha csak egy van – szintén át kell szerelni a másik oldalra.

A jobbkormányos autók nagyjából feleannyiba kerülnek, mint a velük korban, futásteljesítményben, állapotban összevethető kocsik bal oldalra szerelt volánnal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×