eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fresh beef ossobuco steak with salt, spices and herbs on textured concrete background
Nyitókép: Dmytro Chernykov/Getty Images

Ha ilyen marhahúst vásárolt, ne egye meg!

Friss marhalábszárat, marhahátszínt és marharostélyost hívott vissza a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. a megengedettnél magasabb PFOS (perfluor-oktánszulfonsav) szint miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A visszahívás a 2023. október 24-i gyártási dátumú, 2023. december 5-i fogyaszthatósági idejű friss marhalábszárra, 4,5-5 kilogrammos friss marhahátszínre és 2,5-3 kilogrammos friss marharostélyosra vonatkozik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az érintett termékeket ne fogyasszák el - ezekről részletes információk a szervezet honlapján olvashatók.

A termékek a Metro Kereskedelmi Kft. bármelyik áruházába visszavihetők, a teljes vételárat visszatérítik.

A PFOS anyagok az élelmiszerekbe a vízi és szárazföldi élelmiszerláncban történő bioakkumuláció révén és élelmiszerrel érintkező (például csomagoló) anyagokból kerülhetnek.

A tolerálható bevitel (TWI) PFOS esetén 13 ng/ttkg/hét, ugyanakkor a Nébih oldalán olvasható tájékoztató szerint

a lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referenciaértékeket.

A fent is említett vegyületek a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) csoportjába tartoznak. Ezek az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportját fedik le, több mint 4700 vegyi anyag tartozik ide. Különösen veszélyesek, mert idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben, ami miatt „örök vegyi anyagokként” is emlegetik őket, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például

a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák

- írta összefoglalójában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×