eur:
389.67
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Unsplash.com

Megpecsételődött a balatonfüredi görög falu sorsa

A jelenlegi épületek elbontásával hosszú idő után végre rendeznék a tájidegen területet.

A balatonfüredi önkormányzat megszünteti az Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat – számolt be a Sokszínű Vidék. A város részben adás-vétel, részben kisajátítás útján, több éves tárgyalások után, megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, egyedüli tulajdonossá vált.

A köztudatba csak görög faluként bevonult negyed helyén a tervek szerint közpark és lakóépületek létesülnek

– közölte a város önkormányzata.

Az önkormányzat évek óta dolgozott azon, hogy rendezni tudja, a város szégyenfoltjaként emlegetett egykori görög falu sorsát. Elkötelezettek voltak az építészetileg vállalhatatlan, funkcióját vesztett, szezonális bulihelyként működő épületegyüttes teljes felszámolása mellett.

Mint írják, a társasház megszüntetése csak akkor lehetséges, ha ahhoz a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasház minden érintettje hozzájárul. A balatonfüredi önkormányzat a maga 41 százalékos részével eredetileg is a legnagyobb tulajdonos volt a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kellett az önkormányzatnak megállapodnia, adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás keretében.

A legutóbbi testületi ülésen a képviselők arról döntöttek, hogy a görög falu teljes tulajdonát megszerezve az önkormányzat kezdeményezi a társasház megszüntetését.

A cél, hogy egy nagy léptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség. A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően. A jelenlegi épületek elbontásával hosszú idő után végre rendeznék a tájidegen területet.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×