eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Modern empty temporary intensive care emergency room is ready to receive patients with coronavirus infection.
Nyitókép: Akiromaru/Getty Images

Újabb emberek szenvednek itthon nyugat-nílusi lázban - adatok, megyék

Kiadta friss tájékoztatását a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a hazai járványügyi helyzetről.

A 36. héten két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról érkezett jelentés – közölte az NNGYK. Egy Bács-Kiskun vármegyei településen egy általános iskola alsó tagozatán szeptember 8-án 276 főből (249 fő diák, 27 fő pedagógus és iskolai dolgozó) 64 tanuló betegedett meg gastroenteritises tünetekkel (hasi görcs, hányás, hasmenés), kórházi ápolás egyiküknél sem vált szükségessé. A megbetegedések hátterében az élelmiszer közvetítő szerepe nem zárható ki, a járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A területileg illetékes járási hivatal az iskolában folyamatos fertőtlenítést rendelt el.

Egy zalai településen szeptember 7-től kezdődően több intézményben hasmenéssel, hasi fájdalommal és hányással járó megbetegedések fordultak elő. Az étkezést több intézményben is biztosító főzőkonyhához kapcsolódóan összesen 871 főből 95 fő megbetegedését jelentették, amelyek négy oktatási intézményben (73 tanuló) és egy szociális otthonban (21 fő ellátott és 1 fő gondozó) fordultak elő. A megbetegedések enyhe lefolyásúak voltak, kórházi ápolás senkinél nem vált szükségessé. Az élelmiszerminták mikrobiológiai vizsgálata folyamatban van. A területileg illetékes járási hivatal elrendelte a higiénés rendszabályok megszigorítását és a folyamatos fertőtlenítést.

A héten egy importált eredetű malária megbetegedést jelentettek. A 23 éves nigériai származású, Magyarországon élő férfi augusztusban családlátogatáson volt Nigériában. Tünetei hazaérkezését követően jelentkeztek, kórházba került.

A 36. héten öt nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak.

A megbetegedéseket négy területről jelentették: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy.

A járványügyi vizsgálatok során egy megbetegedés bizonyult import eredetűnek, a Bács-Kiskun vármegyei 16 éves nő a betegség lappangási idejében Olaszországban járt. A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt (23 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tíz vármegye területén regisztráltak: Budapest (3 fő), továbbá Bács-Kiskun (2 fő), Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő), Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (3 fő), Hajdú-Bihar (1 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (2 fő), Pest (1 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő) vármegye.

A betegek 60 százaléka férfi, az átlagéletkor 55 év (8-80 év). A betegek 80 százaléka idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×