eur:
389.2
usd:
363.72
bux:
68263.41
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Folytatják a tiltakozást a diák- és pedagógus szervezetek - a nap hírei

Már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár a szeptemberi családi pótlékot. Kárpátalján a helyi magyar közösség képviselőivel találkozott a magyar államfő szerdára tervezett kijevi útja előtt.

Már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár a szeptemberi családi pótlékot. A kormányszóvivő Facebook oldalán hangsúlyozza, hogy valamennyi tanulónak ingyenes tankönyvellátást biztosít az állam alanyi jogon, a támogatást külön nem kell igényelni. Szentkirály Alexandra azt is közölte, hogy a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése is folytatódik a következő tanévben. Az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkeztetést biztosító intézménynél.

Folytatják a tiltakozást a diák- és pedagógus szervezetek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösségi oldalára feltöltött videó szerint szeptember 1-én Országos Tanévnyitót terveznek, szeptember 15-ére budapesti nagy tüntetéssel, szeptember 22-ére pedig több városban országos demonstrációval készülnek. Az Egységes Diákfront egyik tagja elmondta, hogy a jövő hónap kezdetétől folyamatosan jelen lesznek az utcán és minden napra terveznek valamilyen akciót.

Tehetséggondozó tanári ösztöndíjprogramot indít a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A családokért felelős államtitkár a tárca Facebook-oldalán közzétett videójában azt mondta: a tehetséggondozás nem képzelhető el olyan elhivatott oktatók nélkül, akik felismerik a diákok értékeit, és egyengetik a kibontakozó tehetségű fiatalok útját. A havonta nettó 75 ezer forint Köbüki elnevezésű tehetséggondozó tanári ösztöndíjra a Nemzeti Tehetség Programban lehet pályázni. A juttatás 10 hónapon át, szeptembertől júniusig jár. A most kezdődő tanévben több mint 1600-an élhetnek majd a lehetőséggel.

42 iskolabusszal bővíti hálózatát Erdélyben és a Felvidéken a Rákóczi Szövetség. A járművek beszerzését 500 millió forinttal támogatta az állam. Csáky Csongor, a szervezet elnöke elmondta: 4 jármű a felvidéki flottát bővíti, 38 pedig Erdélyben jár majd Brassótól Máramarosszigetig, illetve onnan Temesvárig. A buszok naponta mintegy 6 ezer kilométert tesznek meg, több mint 720 gyermeket szállítanak otthonaik és az intézmények között.

Szeptember közepén indul a pályázat a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási programra. Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár felidézte: a kormány célul tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra az innovációt tekintve a világ legjobb 25 országa közé kerüljön, Európában pedig a legjobb 10 ország közé, ezért fogadták el a Neumann János programot. Elsősorban a gazdaság digitális átállása, az egészségipar és a zöld átállás területén várják a pályázatokat.

A külgazdasági és külügyminiszter is jóváhagyta a kijelölt budapesti ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát, így Fegyir Sándor hamarosan megérkezhet Budapestre - írja az atv.hu. Az elnöki határozat csak akkor lesz nyilvános, amikor már Fegyir Sándor Budapesten lesz, és átadta megbízólevelét Novák Katalin köztársasági elnöknek.

Kárpátalján a helyi magyar közösség képviselőivel találkozott a magyar államfő szerdára tervezett kijevi útja előtt. Novák Katalin részt vett a beregszászi Katolikus templom ökumenikus istentiszteletén, tárgyalt kárpátaljai magyar politikai, egyházi és oktatási vezetőkkel. Az államfő szerdán az ukrán fővárosban a Krími Platform találkozóján vesz részt és a tervek szerint Volodimir Zelenszkij államfővel is találkozik, emellett Bucsára is elmegy.

Ukrajna területi épségét támogató közös nyilatkozatot írtak alá Athénban az ukrán elnök jelenlétében tizenegy balkáni és kelet-európai ország vezetői. Az athéni csúcstalálkozón részt vevő országok az orosz offenzívával szemben támogatásukról biztosították Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi épségét.

Újabb 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának az Európai Bizottság. Ezzel a kifizetéssel együtt Ukrajna idén 12 milliárd eurót kapott már a megítélt 18 milliárdból. A pénzt a bérek és nyugdíjak kifizetésére, valamint az alapvető közszolgáltatások, például a kórházak, iskolák működtetésére használhatja Ukrajna. Az EU a háború kezdete óta 76 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának.

Benyújtotta lemondását az európai bizottsági tagságáról Frans Timmermans - tájékoztatott az Európai Bizottság. Az ügyvezető alelnök, aki az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos is, azután döntött így, hogy jelöltként indul a hollandiai választásokon. Feladatait Maroš Šefčovič alelnök veszi át a brüsszeli testület új, holland állampolgárságú tagjának kinevezéséig.

Szeptembertől 10 millió forintról 20 millió forintra nő az azonnali átutalás körébe tartozó fizetési megbízások értékhatára - írja a Pénzcentrum. Az indoklás szerint az értékhatár emelés célja, hogy az eseti jelleggel bekövetkező, nagyértékű azonnali átutalás lebonyolítása is sikeresen teljesülhessen, ezzel még nagyobb kényelmet biztosítva a vállalkozások és a lakosság számára.

Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös körképéből. A betakarítás június végén kezdődött és szeptember közepéig tart.

Megközelítette a másfél milliót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban. A Budapest Airport közleménye szerint január és július között 8,2 millió utast szolgáltak ki, többet, mint 2021 egészében. Július sorozatban az 5. hónap volt, amikor az utasszám meghaladta az egymilliót. Az idén eddig regisztrált utasszám 9,2 százalékkal marad el a 2019-es rekordévtől.

Azonnali intézkedést kérnek a hatóságoktól a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői a cégjelzés nélküli taxisok miatt. A közlemény szerint a Nemzeti Atlétikai Központ melletti benzinkútnál csillagászati összegekért akarják szállodájukba vinni a külföldi szurkolókat: nem ritka a százezer forintos ajánlat sem.

Több mint 43 tonna hulladékot gyűjtöttek össze az augusztus 20-i tűzijáték után a Budapesti Közművek munkatársai a fővárosban. Ez egy közepes budapesti kerület teljes napi hulladékmennyiségének felel meg. Az elszállított hulladék túlnyomó részét energetikai úton hasznosították a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×