eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Sokféle tünete lehet a hepatitisz-betegségeknek, némelyik utazáskor is elkapható

Ma - július 28-án - van a hepatitisz, azaz az akut és krónikus májgyulladás világnapja. A betegségnek számos típusa létezik, így a tünetek és a gyógyulási esélyek is eltérőek, ugyanakkor ma már több védőoltás áll rendelkezésre és a kezelések is egyre hatékonyabbak - mondta az InfoRádiónak Harkai Nikoletta, a Doktor24 belgyógyász-szakorvosa.

A hepatitisz-vírusok egyes változatai némileg eltérnek egymástól, ennek megfelelően az általuk okozott betegségek is kissé különbözőek. Vannak olyan hepatitisz-vírusok, amelyek a májat betegítik meg (hepatotróp vírusok), ezek a legveszélyesebbek is - ilyen a hepatitisz B és C vírus. Nemi úton, vagy vérrel, szennyezett eszközökkel terjednek - sorolta Harkai Nikoletta, a Doktor24 belgyógyász-szakorvosa. Megjegyezte: nehezíti a helyzetet, hogy az általuk okozott betegségeknek

viszonylag hosszú lappangási idejük van.

Tüneteik között lehet hasi fájdalom, sárgaság, gyengeség, levertség, étvágytalanság.

A hepatitis B ellen 1999 óta kötelező Magyarországon a védőoltás, a C ellen viszont nincs ilyen védekezési lehetőség.

Ezen vírusok által bizonyos csoportok veszélyeztetettebbek, például az egészségügyi területen dolgozók, akik védettségi állapotát laborvizsgálatokkal is ellenőrizni szokták. Rizikófaktor az intravénás kábítószer-használat, illetve a védekezés nélküli szexuális élet sűrűn váltogatott partnerekkel.

A hepatitis-fertőzés kezelése és a gyógyulás esélye számos dologtól függ, így például a páciens állapotától, egyéb betegségeitől is.

A hepatitis A vírusnak is van jelentősége - hívta fel a figyelmet Harkai Nikoletta. Ez a fertőzés főként széklettel terjed - "piszkos kéz betegség" lehet -, vagy nem megfelelően kezelt élelmiszer által lehet elkapni.

A betegséget a páciens átvészelheti és nyom nélkül gyógyulhat.

Ez ellen is van védőoltás, amit külön kell igényelni, és az oltási sorozat 10-20 éves védettséget biztosít. Bizonyos régiókba történő utazásoknál hasznos lehet a vakcina felvétele a Doktor24 belgyógyász-szakorvosa szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×