eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A papagájok kapták a fővárosi állatkertre hagyott 120 milliós örökséget

A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb összegű magánszemélytől érkező öröklési hagyatékaként egy több, mint 120 millió forintos adományt kapott a Fővárosi Állat-és Növénykert Állatkerti Alapítványa.

A nemrégiben elhunyt Virághné Szamosi Judit szakpszichológus életében a budapesti állatkert papagájainak a nagy barátja volt, aki épp ezért az Állatkerti Alapítvány javára végrendelkezett egy több mint 120 millió forintos összeggel a hagyatékából - írja a zoobudapest.com.

A Fővárosi Állat-és Növénykert a héten pedig egy ünnepség keretében jelentette be, hogy két évvel az adomány megérkezése után az örökségből elkészült a jácintkék arák röpdéjének a felújítása.

Az állatkert alapítványa a végrendelkezés következtében megkapott támogatást céltudatosan használta fel, arra való tekintettel, hogy az örökhagyó kedvencei a papagájok voltak.

Az adományból megvalósult fejlesztés jelentőségét az adja, hogy a jácintkék arák szaporításához sok tér kell, bemutatóhellyel, illetve elkülönítési lehetőségekkel. Erre a célra a fővárosi állatkertben korábban a Xantus-ház közönség elől elzárt papagájszaporító röpdéi, illegve egy tíz évvel ezelőtt, saját erőből épített bemutató röpde szolgált.

A felépített új férőhely nem egyszerűen egy bemutató röpde, hanem egy több részből álló, a bemutatáson kívül az állatok szaporítását is szolgáló komplexum, melynek korszerűsítését már régóta tervezte az állatkert. A hátulsó, a közönség számára nem látható részének korszerűsítési munkálatai az ősz folyamán kezdődnek.

Az idős hölgy öröklési adományát kezelő Állatkerti Alapítvány közlése szerint a papagájokat érintő fejlesztések révén a jácintkék arák szaporításának és bemutatásának a feltételei úgy javulnak, hogy azzal a Fővárosi Állat-és Növénykert egyúttal emléket állít az intézmény papagájainak örök barátja számára is.

A nem hétköznapi nagyságú adomány előtt tisztelegve az állatkert új röpdéjének az épületére felkerült egy Virághné Szamosi Judit örökhagyó adományozónak köszönetet mondó, díszes réztábla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×