eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Résztvevők a rendhagyó anyák napi tüntetésen a Karmelita kolostor előtt 2023. május 7-én. A demonstrációt az ADOM Diákmozgalom, a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Nőkért Egyesület, a Tanítanék Mozgalom és több más szervezet szervezte.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Anyák napja alkalmából demonstráltak a Karmelitánál

Rendhagyó anyák napi tüntetést szervezett vasárnap délutánra a budavári Karmelita kolostor elé az ADOM Diákmozgalom, a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Nőkért Egyesület, a Tanítanék Mozgalom és több más szervezet.

A "Női kiállás a gyerekekért, az anyákért, a nőkért" résztvevőit az esemény közösségi oldalán arra kérték, hogy fehér öltözékben, vörös szalaggal érkezzenek. A szervezők szerint felháborító, hogy az "oktatási rendszer szétverése, kivéreztetése" ellen kiálló gyerekeiket "gumibottal, könnygázzal és fogvatartással bünteti a hatalom", ezért mindenkit arra kértek, hogy a csatlakozásukkal fejezzék ki az elégedetlenségünket a "fennálló rezsimmel szemben".

A békésnek hirdetett eseményre nőket vártak, a férfiakat arra kérték, hogy a háttérben figyeljenek és "csak akkor avatkozzanak be", ha ezt kérik tőlük.

A rendezvényt a Magyar Anyák akciócsoport szervezője a demonstráción az 1956-os eseményekkel állította párhuzamba. Hajnal Edina szerint az akkori tiltakozók a felmenői a maiaknak, akik a forradalom örökségét folytatják, szabadságot és tisztességet követelve. Elég a bántalmazásból, elég az erőszakból - mondta az aktivista.

A szervezők képviseletében köszöntötte a résztvevőket Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is, aki hangsúlyozta, a tiltakozók nem maradhatnak láthatatlanok, miközben az erőszak ott van az állam működésében, a bántalmazó hatalom viselkedésében és tetteiben.

Budapest, 2023. május 7.
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója (elöl, b), mellette Hajnal Edina, a Magyar Anyák akciócsoport szervezője a rendhagyó anyák napi tüntetésen a Karmelita kolostor előtt 2023. május 7-én. A demonstrációt az ADOM Diákmozgalom, a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Nőkért Egyesület, a Tanítanék Mozgalom és több más szervezet szervezte. 
MTI/Koszticsák Szilárd
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója (elöl, b), mellette Hajnal Edina, a Magyar Anyák akciócsoport szervezője a rendhagyó anyák napi tüntetésen a Karmelita kolostor előtt 2023. május 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány "berontott az otthonokba, a legócskább módon kényszeríti rá az ásatag értékrendjét" mindenkire, és nem elég, hogy semmibe veszi a gyermekeket, szegénységben tartja őket, most gumibotot és könnygázt is bevetett ellenük - utalt a szerdai tüntetésen történtekre Törley Katalin, azt ígérve, hogy folytatják a tiltakozásokat, és mostantól ők lesznek ott az első sorokban.

A beszédeket követően pár perc csendre kérték a résztvevőket, majd a magukkal hozott, a szervezők közlése szerint a gyermekeket jelképező virágokat a Sándor-palota elé vitték. A tiltakozók pártjelvényeket nem hoztak magukkal, csak a háttérben fölállított hangosítón volt látható a Magyar Kétfarkú Kutya Párt emblémája.

A Demokratikus Koalíció vasárnap este közölte, hogy Dobrev Klára - több női párttársával - a magyar anyákkal tüntetett a civilek anyák napi demonstrációján. A politikus Facebook-oldalán azt írta: "Amikor Orbán elnyomó hatalma nem áll meg a tanárok megfélemlítésénél, zsarolásánál, hanem gyerekek ellen követ el nyílt, fizikai erőszakot, akkor nekünk is erőt kell mutatni. Hangosan, békésen, de határozottan azt mondani, hogy elég. Dühös vagyok és elszánt. Ezért mentem ki ma a tüntetésre. Megvédjük a gyerekeinket!"

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×