eur:
382.03
usd:
353.6
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Haunstetten, Augsburg, Bavaria, Germany - 20 May 2021: aldi sued store - albrecht supermärkte - german grocer. Aldi Sßd
Nyitókép: Bihlmayer Fotografie/Getty Images

Súlyos büntetést kapott az Aldi a magyar vásárlók panasza alapján

A vásárlók születési dátumát rögzítették, és ezt az adatot 180 napig tárolták, ami jogsértésnek minősül.

Az Aldiban akkor is elkérték személyi igazolványát az embereknek az alkoholvásárlásnál, ha egyértelmű, hogy elmúltak 18 évesek – írja a hvg.hu. Az áruházlánc nem tagadta a gyakorlatot: a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján”. Ezt azzal indokolták, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni.

Fogyasztóvédelmi vizsgálat indult az ügyben, sőt többen tettek adatvédelmi panaszt is az ügyben. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból indított eljárást, amelyből kiderült, hogy nemcsak a vásárló életkorának kiszámítására használta fel az Aldi a születési dátumok rögzítését, hanem az adatokat a naplófájlok részeként 180 napig tárolták, és így az üzletlánc adatfeldolgozói is hozzájuk férhettek.

Ezért adatvédelmi jogsértésnek minősült az Aldi gyakorlata, és emiatt a NAIH 95 milló forint adatvédelmi bírság megfizetésére, illetve az életkor ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlata felülvizsgálatára és az üzlethelyiségekben megvalósuló adatkezelésekre vonatkozó adatkezelési tájékoztató kihelyezésére kötelezték az üzletláncot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Az egy éve, az Európai Bizottsággal a kondicionalitási eljárásban kötött megállapodás részeként megalakult Integritás Hatóság egy 16 pontos javaslattal állt elő a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítására. Biró Ferenc, a szervezet elnöke szerint jelenleg csupán elvi szinten létezik ellenőrzés a politikusi vagyonbevallásoknál, ezért javítani kell azt az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében. Egységes rendszer, kibővített érintetti kör és szerepel az IH csomagjában – derül ki a Telex beszámolójából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×