eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat főigazgatója beszél a pedofil elkövetőkkel szembeni fellépésről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Mesekönyv és plakátkampány a kisiskolásoknak a szexuális bántalmazás felismerésére

A gyermekek érdeke a legelső, meg kell védeni őket az oktatási intézményekben is - hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus emlékeztetett arra: az utóbbi időben több pedofilügy is nyilvánosságot kapott, az egyikben egy III. kerületi pedagógiai asszisztens beszélt arról, hogy szexuális kapcsolata van egy 15 éves fiúval. Hozzátette: egy volt LMP-s politikusról is kiderült, hogy visszaélt helyzetével, és szexuális együttlétre kényszerített egy gyermeket.

A tavalyi gyermekvédelmi népszavazás eredménye elmondása szerint megerősítette, hogy az emberek számára fontos ez a kérdéskör, az elmúlt időszak pedig megmutatta, hogy tovább kell lépni a szabályozásban. A törvénymódosítást az őszi ülésszakon vitathatja meg az Országgyűlés.

Ezeknek a cselekményeknek - tette hozzá - sokszor "virtuális szála" van, a kapcsolatfelvétel, a kommunikáció gyakran az interneten történik, ezért kell a gyermekeket nemcsak a fizikai, hanem a virtuális világban is megvédeni.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy

a Belügyminisztérium által működtetett Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselőinél segítséget kérhetnek az érintettek,

amennyiben úgy gondolják, sérültek a jogaik vagy szexuális visszaélés áldozataivá váltak.

Budapest, 2023. március 2.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekeknek készült tájékoztatói a pedofil elkövetőkkel szembeni fellépésről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. március 2-án.
MTI/Bruzák Noémi
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekeknek készült tájékoztatói a pedofil elkövetőkkel szembeni fellépésről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. március 2-án. MTI/Bruzák Noémi

Novák Krisztina, a szolgálat vezetője kiemelte: a gyermekjogi képviselők országos lefedettséggel dolgoznak, minden település minden oktatási intézményében elérhetők. A képviselőket fel lehet keresni személyesen, a 80-620-055 ingyenes zöldszámon vagy a ijsz@ijsz.bm.gov.hu címen.

Novák Krisztina azt is mondta, munkatársai a "cyberbullying", az internetes zaklatások esetén is tudnak tanácsokkal szolgálni.

A szolgálat figyelemfelhívó plakátokat helyezett ki tavaly az iskolákba, amelyeken arra biztatják a gyermekeket, szóljanak a gyermekjogi képviselőnek, ha sérelem érte őket, kérdezzenek, jelezzék a problémájukat.

A plakátkampány mellett

mesekönyvvel segítik az óvodás és az alsó tagozatos gyerekeket,

hogy felismerjék a verbális, fizikai, szexuális bántalmazást, a felső tagozatosokkal pedig gyermekjogi kérdésekről beszélgethetnek az osztályfőnöki órákon a szolgálat által készített információs anyag alapján.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×