eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Kötelező portfólióírás: több ezer tanár ellenszegülhet, ketyeg az óra

A pályán lévők tizede hosszú évek óta nem írja meg 2013 óta kötelező portfólióját, ez nagyjából 12 ezer pedagógust jelent. Van néhány érvük.

Nem kevesebb mint 12 ezer tanár még nem töltötte fel portfólióját a megfelelő felületre az Oktatási Hivatal rendszerében, és aki ezt november 25-ig nem teszi meg, elbúcsúzhat a pedagógusi pályától - írja a 24.hu.

Mint a lap emlékeztet, a kötelező feltöltés egy 2013-as kormányzati rendeletből következik, amely a pedagógusminősítést szabályozza.

A 12 ezer tanár nagyon sok, az állománynak majdnem egytizede.

Az OH egyébként útmutatóval segíti a pedagógusokat.

A lapnak nyilatkozó fővárosi tanár viszont azt közölte, sokan elvi kérdést csinálnak abból, hogy nem írnak portfóliót, mondván, nem a tankerületnek akar megfelelni, hanem a diákoknak, iskolájában huszadmagával vallja ezt állítása szerint.

Az OH által közölt szám hallatán a Pedagógus Szakszervezete is megnyilvánult: "ez nagyon sok".

"A kormány a rendszer bevezetésekor úgy számolt, hogy a tanárok 1-2 százaléka hagyja csak az utolsó évre a portfólió megírását

és a minősítési eljáráson való részvételt, illetve ekkora lehet azok aránya, akik egyáltalán nem akarnak ebben részt venni és inkább elhagyják a pályát" - fogalmazott Totyik Tamás alelnök.

A PSZ szerint több oka is van, hogy megtagadják a portfólióírást:

  • alig emelkedik vele a fizetés (a bérszámítási alapot befagyasztották a 2014-es minimálbér szintjén (101 500 forint), egy 15-17 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanár bére bruttó 391 ezer forint
  • rengeteg papírmunkával jár, összességében egy-két hónapnyi plusz feladat
  • sokakat sértett, hogy bár már hosszú évek óta a pályán vannak, Pedagógus I. fokozatba kerültek (köztük tankönyvíró tanárok is vannak)
  • vannak, akik arra számítanak, hogy eltörlik ezt a kötelezettséget
  • nincs motiváció már.

Rossz portfólió után egyszer lehet újraírni, de ez már nincs ingyen, 70 ezer forintos eljárási díjat kell fizetni.

A Belügyminisztérium folyamatosan vizsgálja a pedagógus előmeneteli rendszer fejlesztési lehetőségeit. Döntés egyelőre a kormányzat részéről nincs.

"Az intézményvezetőknek kellene értékelniük és pontozniuk különböző szempontok szerint a pedagógusokat. Ez alapján a tantestület legjobb 25 százalékába tartozó pedagógus magasabb fizetésben részesülhet, a leggyengébb 25 százalékhoz soroltakat pedig fizetésmegvonás fenyegeti" - mondta még Totyik Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×