eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Portrait of grey wolf in the forest
Nyitókép: Getty Images/ AB Photography

Magyarországon ragadhat a Svájcból elvándorolt magányos farkas

A testére szerelt jeladó szerint egy magányos farkas Svájctól egészen Magyarországig vándorolt, jelenleg a főváros környékén van.

"Hosszú utat tett meg ez a farkas, de nem ő a rekorder" – mondta az InfoRádióban Szemeti László, a Pécsi Tudományegyetem Biológiai Intézetének egyetemi tanára.

Egy Észak-Dániában megtalált farkas egészen Délkelet-Németországból indulhatott. A lengyel, cseh határ mentén élő kis farkaspopulációban született. A farkas végiggyalogolta Németországot és Dániát, vagyis 1700 kilométernél hosszabb utat tett meg. Végül Észak-Dániában hullott el.

Annak is megvan az oka, hogy ez az állat egyedül van. A farkas ugyanis egy fejletlen szociális falkaállat, de nem olyan falkákban él, mint amiket az amerikai filmekből látunk. Európában tipikus felállás, hogy családban élnek, tehát egy hím, egy nőstény, és a nagyobb kölykeik vannak együtt, de nagy falkák nem tudnak kialakulni.

Ennek következménye, hogy amikor egy kölyökfarkas felcseperedik, akkor el kell mennie otthonról. Elsősorban a fiatal hímek indulnak el, és keresnek maguknak egy nőstényt, akivel aztán családot lehet alapítani. Fontos az is, hogy legyen erre alkalmas hely. A farkasok tehát nem tervszerűen vándorolnak, csak elindulnak valamerre.

Ha megijednek, egy éjszaka alatt akár 200 kilométert is mehetnek egy irányba, mert bizonytalanok és nem ismerik a területet.

Ilyenkor nagyon óvatosak, tartózkodniuk kell minden veszélytől, tehát kiszámíthatatlan lesz a mozgásuk.

Szemeti László professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy a farkas nem veszélyes az emberre, és fokozottan védett állat. Nemhogy az indokolatlan elpusztítása, de még a szándékos megzavarása is büntetendő. A szakértő szerint ez a farkas akkor marad Magyarországon, ha eljut a Bükkig és ott befogadja egy falka, amiben családot alapíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×