eur:
367.83
usd:
342.21
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
A MÁV Start Zrt. korszerű elektromos meghajtású Stadler FLIRT vonatszerelvényei találkoznak a Déli pályaudvarra be- és kivezető vonalszakaszon. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI: Jászai Csaba

Vármegyebérlet, országbérlet - Itt van minden részlet, hatalmas kedvezmény diákoknak

Rengeteg pénzt spórolhatnak a fővárosba kicsit távolabbról ingázók, de a tanulók és a nyári kirándulók is jól járnak. A kormány kompenzációt fizet a társaságoknak, a bérletek hatására megváltozó utasigényekre reagálva pedig ígéri, változtat a járatkapacitáson.

Egy nagy, konkrét bejelentése volt Orbán Viktor Fidesz-elnök, miniszterelnöknek a szombati évértékelőn, ez pedig két új belföldi utazási lehetőség megnyitása:

 • a vármegyebérleté havi 9450 forintért és
 • az országbérleté 18 900 forintért,

mindkét bérlet a vonatokon (MÁV, HÉV, GYSEV) és a távolsági buszokon lesz érvényes értelemszerűen.

A bejelentéskor ennél több még nem volt egyértelmű...

...de a közlekedési területért felelős miniszter, Lázár János kisvártatva ismertette a május 1-jével hatályos intézkedés részleteit:

 1. az új bérletek április végétől kaphatók
 2. a tanulók az országbérlet és a vármegyebérlet esetében is 90 százalékos kedvezményt kapnak
 3. a bérletek offline (MÁV- és Volán-pénztárakban, buszok fedélzetén, GYSEV-pénztáraknál) és a MÁV applikációján keresztül online is elérhetők lesznek
 4. árával a vármegyebérlet olcsóbb lesz, mint egy havi BKK-bérlet vagy 15 liter üzemanyag, amely 250-300 km megtételéhez elegendő, a tanulóbérlet 2 gombóc fagyi ára
 5. országbérlet mindazoknak megéri, akik rendszeresen átlépik a megyehatárukat, két vármegyebérlet áráért ugyanis az egész országban utazhatnak (pl. Székesfehérvár-Budapest ingázás)
 6. a kormány a turizmus fellendülését is várja az új bérletfajtáktól
 7. az országbérlet ára az eddigi 30 kilométeres bérletnél 2500 forinttal olcsóbb lesz a teljes árú bérlet esetén, de ezt is megvehetik 1890 forintért a tanulók
 8. helyjegyköteles szakaszokra, 1. osztályú utazásra, helyi közösségi közlekedésre (pl. BKK) nem érvényes a bérlet, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet utazni
 9. a teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így vármegyebérlet esetében mintegy 1300, országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva

A kedvezményes árú bérletek okozta bevételkiesést a kormányzat megtéríti a közlekedési társaságok felé, a tapasztalatokat pedig folyamatosan gyűjtik, a kapacitásokat változtatják.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×