eur:
388.89
usd:
371.12
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Kikerült néhány elbocsátott, tapasztalt honvédségi vezető neve

Már a leépítés bejelentése napján, a helyszínen közölte velük döntését a tárcavezető.

A Válasz Online a honvédségnél történt fiatalítás jegyében leépített vezérkari nevekhez jutott, illetve terjedelmes cikket közölt a miniszter által január 17-én bejelentett, azonnali hatályú elbocsátásokról. Az összeállításból kiderül, még a miniszteri beszéd után, a helyszínen közölte az érintettekkel Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy kiket mentenek fel már aznap a 8/2023-as kormányrendeletre hivatkozva, tehát azok közül, akik legalább 45 évesek és 25 évet szolgáltak.

Nevek:

 • Sándor Zsolt altábornagy és Simon Attila János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesei (utóbbit három hónappal korábban léptették elő);
 • Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója (nyugdíjba ment);
 • Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka (az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánjaként folytatja);
 • Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka;
 • Kilián Nándor vezérőrnagy, egykori légierő haderőnemi szemlélő;
 • Ugrik Csaba dandártábornok, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka;
 • Kovács László dandártábornok, kibervédelmi haderőnemi szemlélő.

Rajtuk kívül többeket hívtak haza fontos NATO-beosztásból, például a szövetség legnagyobb missziója, a KFOR második emberét, Szpisják József dandártábornokot.

A felmentés a cikk szerint azonban nem jelent automatikus egzisztenciavesztést: az érintettek számára bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, s akkor is megilleti az arra jogosultat az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal.

A (le)minősítési hullámnak azonban nincs még vége: pontozásra számíthatnak a még érintett maradók

 • szakmai megfelelőség;
 • nemzetközi tapasztalat;
 • nyelvi készség;
 • fizikai állapot;
 • teljesítmény-értékelés alapján.

alapján.

Az intézkedés a szerződéseseket nem érinti, csak a hivatásosokat.

A lap nem tudta meg, hogy miért most volt erre szükség, amikor a szomszéd országban háború dúl.

Hogy a Magyar Honvédség fejnehéz, azt az összeállítás alapján részben az hozta létre, hogy a 2012-es szolgálati törvény óta a katonák nyugdíjkorhatára is 65 év, így sok vezető "beragadt" pozíciójába, a fiatalabb, tehetségesebb katonáknak így nem jutott a tudásuknak megfelelő rang.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 21:20
×
×
×
×