eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Kikerült néhány elbocsátott, tapasztalt honvédségi vezető neve

Már a leépítés bejelentése napján, a helyszínen közölte velük döntését a tárcavezető.

A Válasz Online a honvédségnél történt fiatalítás jegyében leépített vezérkari nevekhez jutott, illetve terjedelmes cikket közölt a miniszter által január 17-én bejelentett, azonnali hatályú elbocsátásokról. Az összeállításból kiderül, még a miniszteri beszéd után, a helyszínen közölte az érintettekkel Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy kiket mentenek fel már aznap a 8/2023-as kormányrendeletre hivatkozva, tehát azok közül, akik legalább 45 évesek és 25 évet szolgáltak.

Nevek:

  • Sándor Zsolt altábornagy és Simon Attila János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesei (utóbbit három hónappal korábban léptették elő);
  • Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója (nyugdíjba ment);
  • Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka (az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánjaként folytatja);
  • Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka;
  • Kilián Nándor vezérőrnagy, egykori légierő haderőnemi szemlélő;
  • Ugrik Csaba dandártábornok, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka;
  • Kovács László dandártábornok, kibervédelmi haderőnemi szemlélő.

Rajtuk kívül többeket hívtak haza fontos NATO-beosztásból, például a szövetség legnagyobb missziója, a KFOR második emberét, Szpisják József dandártábornokot.

A felmentés a cikk szerint azonban nem jelent automatikus egzisztenciavesztést: az érintettek számára bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, s akkor is megilleti az arra jogosultat az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal.

A (le)minősítési hullámnak azonban nincs még vége: pontozásra számíthatnak a még érintett maradók

  • szakmai megfelelőség;
  • nemzetközi tapasztalat;
  • nyelvi készség;
  • fizikai állapot;
  • teljesítmény-értékelés alapján.

alapján.

Az intézkedés a szerződéseseket nem érinti, csak a hivatásosokat.

A lap nem tudta meg, hogy miért most volt erre szükség, amikor a szomszéd országban háború dúl.

Hogy a Magyar Honvédség fejnehéz, azt az összeállítás alapján részben az hozta létre, hogy a 2012-es szolgálati törvény óta a katonák nyugdíjkorhatára is 65 év, így sok vezető "beragadt" pozíciójába, a fiatalabb, tehetségesebb katonáknak így nem jutott a tudásuknak megfelelő rang.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×