INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

magyar-horvát

határ

kerítés

bontás

országos rendőrfőkapitány

schengeni övezet

Lezárt sorompók a Letenye-Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfél előtt. Horvátország január elsejétől huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált.

Mikor kezdődik a kerítésbontás a horvát határon? – Válaszolt a rendőrség az InfoRádiónak

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Horvátország már egy hónapja a schengeni övezet tagja, a magyar–horvát határon álló kerítés bontását azonban még mindig nem kezdte meg a rendőrség.

A horvát-magyar határon lévő mintegy 60 km hosszú határkerítés lebontása a rendőrség feladata. Az Országos Rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy a horvátok schengeni csatlakozása után ez a feladat nem érte őket váratlanul. Az előkészületeket időben megkezdték, azt azonban nem közölték, hogy pontosan mikor látnak hozzá munkához.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az InfoRádió január 25-én küldött kérdésére február 2-án, csütörtökön a következő választ küldte: "tájékoztatjuk, hogy

a rendőrség a bontási feladatokat ütemezetten az időjárási és egyéb körülmények függvényében fogja végrehajtani."

– írták.

A horvátok schengeni övezetbe való csatlakozásával most már Horvátország őrzi az unió határát, ami Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia irányába köt. A határokért és az ezeken történő forgalomért Horvátország felelős, ezért több határőrt tesznek oda, technikai eszközöket, kamerákat telepítenek, a mélységi ellenőrzést sűrűbben alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy minden szempontból jobban odafigyelnek a határon történő mozgásra – jelezte decemberben az InfoRádiónak Kiss Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Mikor kezdődik a kerítésbontás a horvát határon? – Válaszolt a rendőrség
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018