INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

balaton

turizmus

drágulás

nyaralás

strand

HDR landscape of lake Balaton

Rossz hír a Balatonra készülőknek

Infostart

Még csak január van, de a balatoni önkormányzatok megkezdték a felkészülést a strandszezonra. Siófokon arról tárgyal a képviselő-testület, hogy jövő nyártól fizetős legyen-e a jelenleg ingyenes Újhelyi strand, vagy sem. Balatonalmádiban pedig már a strandjegyárak emeléséről születhet döntés.

Elkerülhetetlennek látszik, hogy Balatonalmádiban emelkedjenek a strandbelépők díjai – derül ki a csütörtöki képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésből.

Az emelést többek között az azzal indokolják, hogy

 • a minimálbér 16, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal emelkedett,
 • a közüzemi díjak majdnem 5-szörösére (382 százalékkal) nőttek,
 • a parkolás továbbra is ingyenes marad a városban

– írja a Portfolio. A javaslat nem csak díjnövekményt tartalmaz, de bizonyos jegy- és bérlettípusok megszüntetését is, illetve csökkentenék többek között azt a korhatárt, amely a felnőttekkel együtt ingyenesen belépő gyerekekre vonatkozik. Tavaly ez 6 év volt, 2023-tól azonban 3 év lehet.

Visszaállíthatják ugyanakkor a Budatava strandon a kabinok napi és heti jegyvásárlási lehetőséget, mert a tapasztalatok szerint a szezon elején nem szokták az összes kabint a szezon végéig kibérelni.

A Budatava, Wesselényi/Káptalanfüredi strandokon az alábbi jegy- és bérletárakkal találkozhatnak az emberek 2023-tól:

 • A felnőtt belépő (egyedül vagy legfeljebb 3 éves gyerek kíséretében) 1900/2000 forint lehet (Budatava/Wesselényi), szemben a tavalyi 1300/1500 forinttal, amely 46/33 százalékos növekedés.
 • Délután 4 óra után 1200 forintra nőhet a jegyár, szemben a tavalyi 900 forinttal minden strandon. Ugyanennyi lehet a gyerek, diák- és nyugdíjas belépő is.
 • A családi jegy ami 2 felnőttet és legfeljebb négy, 14 évnél fiatalabb gyereket jelent 6 ezer forintra emelkedik a 2022-es 5 ezer forintról, ami 20 százalékos drágulás.
 • Iskolás csoportok (15 gyerek és két felnőtt) 1000 forint/főtől léphetnek be, tavaly ez még csak 700 forint volt.
 • A felnőtt idénybérlet nem balatonalmádi lakosoknak 38 ezer forint lesz szemben a korábbi 27 ezerrel. Helyieknek ez 14 ezer forint, amely 10 ezer forintról emelkedik.
 • Egy felnőtt 10 alkalmas bérlet 17 ezer forint lehet, szemben a tavalyi 12 ezer forinttal. Gyerekeknek és nyugdíjasoknak ez 11 ezer forint (tavaly 8 volt).

A 2022-es belépésekkel számolva a jegyáremelés bruttó 77,4 millió forint többletbevételhez juttathatja az önkormányzatot.

Siófok képviselő-testülete is tárgyal egy strandról, náluk az Újhelyi strand fizetőssé tétele van napirenden, de nem 2023-tól csak 2024-től. Ez egy 18 600 négyzetméteres strand 210 méteres partszakasszal. 2022-ben új játszóteret kapott, illetve akadálymentesítették az illemhelyet is.

Az üzemeltető két opciót is felvázolt:

 • az egyik esetben a siófokiak számára továbbra is ingyenes lenne a strand, mivel azonban 75 százalékban helyiek látogatják körülbelül 3,1 millió forint működési eredményt lehetne elérni, így felesleges fizetőssé tenni;
 • a másik opció egy kedvezményes jegyár lenne a helyieknek (a Sóstói strand jegyára alapján körülbelül 557 forint fejenként). Ha ezt fogadja el a közgyűlés, akkor 16 millió forint működési eredménye lenne a strandnak, amelyből 13 millió forint mehetne fejlesztésekre. Így már megérné a fizetőssé tétel a számítás szerint.
Nyitókép: LIstvan/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018