INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

rezsicsökkentés

gázár

emelkedés

piaci ár

Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.

Így alakul a rezsicsökkentett árú gázmennyiség hónapról hónapra

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Az MVM honlapján elérhető tájékoztató szerint mostantól az állandó havi átalányt fizetőknek minden hónapban azonos, 144 köbméternyi gázmennyiséget számolnak el rezsicsökkentett áron. Mindenki másnak, köztük a havi diktálóknak, az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható mennyiséget.

Az, hogy az augusztus elsejét megelőző időszakban ki mennyi gázt fogyasztott, nem gyakorol hatást arra, hogy a mostani időszakban milyen mennyiséget kap kedvezményesen: kizárólag a fenti szabályok határozzák meg azt, kinek mennyit kell majd fizetnie az energiahordozóért – mondta el érdeklődésünkre Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

"Az új korszak idén augusztus elsején indult el, az első egyéves periódus jövő július 31-éig tart, ebben a periódusban kell beleférni az 1729 köbméterbe, ez az elsődleges alapszabály" – fogalmazott.

Kétféle fogyasztó van

A szakértő szerint két csoportba érdemes osztani a hazai gázfelhasználókat: az egyikben az átalány szerint fogyasztók vannak, a másikban pedig a diktálással vagy szolgáltatói becsléssel fizetők.

"Az átalány szerint fizetőknél a 144 köbméteres szintet érdemes figyelni, elő kell keresni az elmúlt hónapok gázszámláit és megkeresni, hogy az átalány szerint küldött gázszámlában mekkora gázmennyiséget vett figyelembe a szolgáltató a megelőző fogyasztási adatok alapján.

Ha 144 köbméter alatti az átalány szerint kiküldött számla, akkor nem kell semmilyen változásra számítania a fogyasztónak,

lényegében a rezsicsökkentés eddig megszokott formája vonatkozni fog rá is" – árulta el a szakértő.

Ha viszont 144 köbméter fölötti mennyiséget küld átalányban a szolgáltató, akkor havi 144 köbméterig terjedően a rezsicsökkentett gázárat kell figyelembe venni a fogyasztóra, az e fölötti részre azonban a piaci lakossági gázár vonatkozik, amely országos átlagban nagyjából 102 forint helyett 732,4 forint augusztusban és szeptemberben, ezt követően pedig decemberig 752,5 forint – egyelőre idáig látható a gázár, a jövő évi árakra pedig karácsony körül derül fény.

A diktálós rendszer ilyen lesz

A nem átalány szerint fizetőkre a fogyasztási jelleggörbe az érvényes, melyet a korábbi évek jellemző háztartási fogyasztásai alapján foglaltak jogszabályba.

"Erősen időjárásfüggő az, hogy az egyes hónapokban az egyes fogyasztási helyeken mennyi gázt fogyasztanak: ennek megfelelően augusztusban 15 köbméterig lehet a rezsicsökkentett áron elszámolni a gázt, szeptembertől ez 30 köbméterre, októberben 101 köbméterre, novemberben 203 köbméterre, decemberben pedig 297 köbméterre emelkedik, és januárban éri el a maximumot, 336 köbméterrel, majd ahogyan megyünk kifelé a télből, egyre kisebb mennyiségben" – tájékoztatott a Portfolio elemzője.

Nem görgethető a megtakarítás

Weinhardt Attila arról is beszámolt, hogy a Portfolio értesülése szerint aki a nyár végi és ősz eleji hónapokban nem meríti ki a rezsicsökkentett áron felhasználható gázkeretét, az nem görgetheti tovább a "megspórolt" mennyiséget.

"Az egész év során kell figyelembe venni azt, hogy valaki 1729 köbméter felett vagy alatt fogyaszt, a most indult egy év során minden fogyasztónak jár 1729 köbméter. Ha valaki a következő hetek, hónapok során tud elérni spórolást, azzal magának segít olyan értelemben, hogy a most indult egy év során egyre inkább abba az irányba tereli saját magát, hogy beleférjen ebbe a rezsicsökkentéssel érintett gázmennyiségbe" – fogalmazott.

Ha valaki tehát egy adott hónapban nem fér bele a rendelkezésére álló keretbe, akkor 7,5-szeres piaci gázárat kell az a fölé eső részre fizetnie.

Minden részletszabály egyelőre nem ismert, de az elemző szerint átalányra annak érdemes átállnia, aki tudja, hogy bele fog férni fogyasztása az 1729 köbméteres keretbe. Ha valaki nem fér bele, annak azért érheti meg az átállás, mert legalább előre látja, hogy havi szinten mennyivel magasabb a fogyasztása, ezáltal költsége. A havi diktálásnál egy hidegbetörés révén bármikor adódhat olyan helyzet, amelyben a fogyasztó kilóg a jelleggörbéből, és ezt a kiugrást azonnal ki is számlázhatja a szolgáltató.

Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Kapcsolódó hang

Így alakul a rezsicsökkentett árú gázmennyiség hónapról hónapra
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018