INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

benzin

balaton

tankolás

Egy dolgozó helyére teszi a töltőpisztolyt tankolás után egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.

A benzinkutak szerint beindult a mezőgazdasági felvásárlás, de lépett a lakosság is

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Az Európa-szerte jellemző üzemanyaghiány a következő hónapokban csak fokozódni fog.

Nemcsak a Balaton partján tapasztalhatunk készlethiányos benzinkutakat, hanem a frekventált, turisták által kedvelt helyeken is. Több visszajelzés jött a fővárosból, Szegedről, Békés-megye környékéről, Székesfehérvárról, hogy az elmúlt napokban nagyon komoly nehézséget okozott az üzemanyaghiány a benzinkutakon. "A folyamatokat tekintve azt látjuk, hogy ez várhatóan a következő napokban sem oldódik meg" – nyilatkozta az InfoRádiónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Magyarországon és Európa-szerte is üzemanyaghiány van. Mindezt tetézi az a tény, hogy a Mol százhalombattai finomítójában a következő két hónapban a cég eddigi legnagyobb karbantartása zajlik, ami jelentős kapacitáscsökkenést fog eredményezni.

Ezt a kiesést próbálja megoldani a magyar kormány a stratégiai készletek egy részének felszabadításával, viszont

ezekből a készletekből csupán a nagy benzinkutak fognak kapni

Bujdos Eszter szerint. Mint mondta, a kiszállítások már elkezdődtek a benzinkutakra, de a nagyjából 186 millió literes készlet a magyar forgalom alapján – óvatos becslés szerint – nagyjából két hétre elegendő.

A pánikvásárlás egyértelműen megjelent a kutakon, bár még a Mol is azt kérte a tankolóktól, mindenki próbáljon meg egy kicsit tudatosabban tankolni, autózni, vagy esetleg spórolni. A kutak visszajelzései szerint

a mezőgazdaság részéről nagyon komoly felvásárlási hullám indult el, de a lakosság is inkább teletankolta az autóját, mint hogy üzemanyag nélkül maradjon.

A szakértő elmondta: ha volumen tekintetében nézzük, a gázolaj iránti kereslet sokkal nagyobb ebben az időszakban, mint a benziné. A benzinfelhasználás a vendégmunkások szabadságolása miatt nő, hiszen ők Nyugat-Európából jellemzően augusztusban térnek haza, és majd szeptember elején mennek vissza Németországba, Hollandiába, illetve a nyugat-európai régióba.

"A benzinkereslet ilyenkor komolyan jelentkezik, de inkább a gázolaj mutat hiányt, akár a teljes európai piacon" – mondta Bujdosó Eszter.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Pánikvásárlás indult a benzinhiány miatt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018