INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

a nap legfontosabb hírei

tusnádfürdő

hőség

ukrajna

Kedd éjfélig meghosszabbítják a hőségriasztást – a nap hírei

Infostart

Kedd éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos. Újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, Oroszország pedig újra exportálhat gabonát és műtrágyát. Magas átlagpontszámok és felvételi létszámok jellemezték az idei felvételit. A nap legfontosabb hírei július 22-én.

Kedd éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos. A hőség és a szárazság miatt a Szentendrei-sziget és a fővárosi agglomeráció egyre több településen vezetnek be vízkorlátozást. A MÁV arra kérte az utasokat, hogy akinek nem muszáj, ne üljön vonatra, mert a nagy meleg miatt akadozhat a vonatforgalom. A kamionstopot felfüggesztették, a járművek egész hétvégén közlekedhetnek.

Ütemezett öntözési menetrendet alakít ki, az illegális vízkivételek felszámolása érdekében pedig a katasztrófavédelem közreműködését kérte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A szervezet hangsúlyozza, hogy a szárazság miatt vízigények drasztikusan megnövekedtek, ráadásul tovább súlyosbítja a helyzetet a fokozódó a hőség.

Július közepére már több mint 550 ezer hektárról érkezett aszálykár-bejelentés, és a mezőgazdasági államtitkár arra számít, hogy ez a szám a következő hetekben jelentősen nőhet. Feldman Zsolt ezért a biztosítók képviselőivel egyeztetett, akiktől gyors kárkifizetést kért.

Újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, Oroszország pedig újra exportálhat gabonát és műtrágyát, miután Isztambulban aláírták az erről szóló megállapodást. Közben Magyarország felgyorsította az Ukrajnából érkező gabonaszállító vasúti szerelvények fogadását. Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a vámeljárást egyszerűsítették és meggyorsították, és a növényegészségügyi eljárást is egyszerűbbé tették, hogy gyorsabb legyen az átrakodás.

Egy hónapot kapott Magyarország, hogy kezelje a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt az Európai Bizottság pénzmegvonást kezdeményezne – írja az Euractiv. A Bizottság közölte: megbízta Johannes Hahn költségvetési biztost, hogy tájékoztassa a magyar kormányt a tervezett lépésekről arra az esetre, ha Magyarország korrekciós intézkedései nem megfelelőek. Eszerint felfüggesztenék azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021-2027-es uniós költségvetéséből járnának. A most adott új határidő egy uniós jogállamisági eljárás, az úgynevezett „kondicionalitási mechanizmus” része.

Földgázvásárláshoz több mint 700 milliárd forintos hitelre vállalt készfizető kezességet az állam - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Eszerint a kormány felhatalmazta a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget, hogy 740 milliárd forintért vásároljon plusz földgázt, hitelből. A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön jelentette be Moszkvában, hogy Magyarország Oroszországtól vásárolna 700 millió köbméter földgázt.

Magas átlagpontszámok és felvételi létszámok jellemezték az idei felvételit. A felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre - közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Hankó Balázs elmondta: mintegy százezer jelentkezőből 73 805-öt vettek fel, ami 2020-hoz képest 8 százalékos bővülést jelent. A legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetemre kellett, ahová az idén 10 százalékkal kevesebb diákot vettek fel. A legtöbben az ELTE-n kezdhetik meg felsőfokú tanulmányiakat, ahová rekordszámú, több mint 11 ezer jelentkező nyert felvételt.

A Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel egyeztetett tusnádfürdői előadása előestéjén Orbán Viktor miniszterelnök. A megbeszélésen elhangzott, hogy az elhúzódó ukrajnai háború nemcsak Magyarországot, hanem a határon túli magyar nemzetrészeket is súlyosan érinti, ezért folyamatos egyeztetésre van szükség a gazdasági és társadalmi károk elhárításához.

A határon túli magyar diaszpóráról, a magyarság európai jövőjéről is beszéltek a Bálványosi szabadegyetem előadói Tusnádfürdőn. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Európa nem létezhet a kereszténység nélkül. Csák János kulturális és innovációs miniszter szerint az államnak megfelelő alapokat kell teremtenie a kötődésre, biztonságra és a gondoskodás képességére, mert ezekre épül a magyar jövő. Varga Judit igazságügyi miniszter úgy vélte: az ukrajnai háború és az energiaválság által kialakuló recessziós hangulat alkalmat ad arra, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló vita a valós problémákról szóljon.

Csütörtökön is több mint 13 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Csaknem 7 ezren az ukrán-magyar, majdnem 6 és fél ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 342 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 47-en, köztük 26 gyermek vonattal érkezett Budapestre.

Szombaton megtartják a 40. Balaton-átúszást, de a délutánra várható hidegfront miatt előbbre hozták a rajtot. Indulni 7 és 11 óra között lehet. A 12 ezer fős létszámlimit már betelt, így az esemény napján nem lesz lehetőség helyszíni nevezésre.

Kapcsolódó hang

A nap legfontosabb hírei július 22-én
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018