INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

nagykörút

márki-zay péter

ellenzék

tüntetés

Különben fizethet a jövő hónaptól 60 ezer forinttal többet - tüntetők vonultak a pesti éjszakában

"Különben fizethet a jövő hónaptól 60 ezer forinttal többet" - tüntetők vonultak a pesti éjszakában

Infostart

A Mindenki Magyarországa Mozgalom néhány ezer fős, Jászai Mari téri tüntetése után útra keltek a demonstrálók.

Kevéssel szombat este 7 óra után véget ért a Mindenki Magyarországa Mozgalom Jászai Mari téri, illetve rakparti tüntetése, amelyen a fő szónok Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje volt, és a kormányzat aktuális intézkedései (a kata adószabályainak módosítása, a rezsicsökkentés részleges eltörlése), illetve "a Fidesz hazugságai" miatt hirdettek meg.

A helyszíni tudósítások alapján a rendezvényt követően a demonstrálók lefoglalták a Margit hidat, majd a Szent István körút felé indultak, hogy a Nagykörúton keresztül érjék el az Oktogont, illetve a Fidesz Hősök teréhez közeli székházát.

A vonulást rendőri erők nem kísérték, így a Nagykörúton és a Nyugati tér környékén is forgalmi problémák adódtak szombat este.

A vonulók "mocskos Fidesz" és "gyertek velünk" rigmusokat skandáltak a körúton.

A demonstálók 20.15-kor érték el az Oktogont, ahol maradásra biztatták egymást, a forgalom ekkor teljesen leállt a környéken. A javarészt fiatal vonulók ekkor az Andrássy úton keresztül mégis a Deák tér felé vették az irányt "demokráciát", "elég volt" és "Fidesz-maffia" rigmusok skandálása mellett.

Ekkor kapcsolódott a vonuláshoz az első

kamerás rendőrkisbusz.

A Bajcsy-Zsilinszky úti torkolatnál aztán balra fordultak az Astoria irányába - a Kiskörúton is leállt a villamosközlekedés -, majd onnan az Erzsébet híd felé, ahol eddig a hét keddje - az első "katatüntetés" - óta mindegyik demonstráció zárult. Ismert, a hét elején a futárok kezdték a tiltakozást, majd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szólította híveit péntekig az Erzsébet hídra. A demonstrálók azonban az Astoriánál két részre szakadtak, végül győzött a létszámfölény, és mindenki "kifelé" vonult a Rákóczi úton, a Blaha Lujza tér irányába. A szembeforgalom zavartalanul haladt, a városból kifelé azonban ekkor ellehetetlenült.

A forgalomból számos autó támogatólag dudált a tüntetőknek, akik "aki dudál, velünk van" rigmussal viszonozták a gesztust.

A Blaha Lujza téren rövid időre megint megálltak a tiltakozók este 9 óra tájban, egyikük pedig a sínek közé felfújta: "Tanár nincs, Orbán takarodj!"

Este 9 óra után a Nagykörúton folytatódott a vonulás, de újra a Margit híd irányába, néhányan azt skandálták: "Hősök tere!"

Az Index helyszíni tudósítása szerint a Jászai téri tüntetést követően csak nőtt a vonulók létszáma, elsősorban tizen- és huszonévesek képviseltették magukat.

Negyed 10-kor érték el ismét az Oktogont, és innen ismét "befelé" vették az irányt a vonulók, akik a HVG.hu tudósítása szerint már némileg halkultak.

Este fél 10-kor már ismét a Deák téren járt a menet eleje, ahol a kereszteződésben

több százan leültek az aszfaltra.

Itt egy "Orbán hazudik" szöveg került az aszfaltra, és többször elhangzott: "ez lesz minden nap", illetve "Orbán Viktor mondjon/*jon le".

Ekkorra a több száz, de legfeljebb 1-2 ezer fős embertömeg némileg tanácstalanná vált, volt, aki maradt volna, volt, aki a Hősök terére, volt, aki a körülbelül útba eső Fidesz-székház irányába vette volna az irányt. Mintegy 10 perc várakozás után egy nagyobb csoport - továbbra is békésen - újra az Astoria felé ment, de nem jutott sokáig, mert egy vonuló nő kétségbeesett sírásban tört ki, állítva, hogy egy üveggel valaki eltalálta. Háromnegyed 10-kor már ismét a korábban egyszer megtett útvonalon folytatódott a gyaloglás. Helyszíni tudósítások szerint azért nem maradtak a Deák téren a vonulók, nehogy a rendőrök "szétszedjék őket".

Kevéssel 10 óra előtt járt újra a sokaság az Astoriánál, majd haladt tovább a Kálvin tér irányába, megbénítva az M3-as metrópótló közlekedését.

Mire a Kálvin térre értek a vonulók, már jellemzően "bulihangulata" volt a tiltakozásnak, különböző kisebb kézi hangfalakon slágereket kezdtek "bömböltetni" a résztvevők.

A Kálvin téren "balra" - a Corvin negyed felé - fordult a menet az Üllői út elején.

Este negyed 11-kor a be nem jelentett vonulás harmadszor is keresztezte a 6-os villamos vonalát, rövid időre itt is megálltak a tiltakozók, és megvitatták, mi tévők legyenek.

Fél 11 tájban ismét a Nagykörúton vonultak, immár harmadszor - a Corvin negyedtől a Blaha Lujza tér felé.

Több demonstráló is verbális összetűzésbe keveredett autósokkal, a vita jellemző lefolyása szerint az autós haza akart jutni, a tüntető pedig maga mellé akarta állítani az autóst, különben "fizethet a jövő hónaptól 60 ezer forinttal többet".

22.45-kor másodszor is elérték a vonulók a Blaha Lujza teret, ahol ismét várakozni kezdtek - a téren ekkor újra átmenetileg megszűnt az autós áthaladás.

Kevéssel este 11 órakor többfelé szakadt a pár száz fős csapat, egy részük tovább ment a Nagykörúton az Oktogon felé, más részük hazament, és volt, aki maradt, a forgalom azonban csakhamar újraindult.

Éjfél előtt több százan a Parlament elé vonultak. Elénekelték a Himnuszt.

Nyitókép: Facebook / HVG.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018