eur:
393.95
usd:
369.33
bux:
65768.37
2024. április 23. kedd Béla
Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a H5-ös szentendrei HÉV felújításának részleteiről tartott sajtótájékoztatón a szentendrei Offline Centerben 2021. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Elvették az NKK-t Vitézy Dávidtól és a TIM-től

A korábbi Budapest Fejlesztési Központ utódcégét, a Nemzeti Közlekedési Központot a Lázár János vezette tárca égisze alatt viszik tovább.

A Miniszterelnökség a Telexnek már korábban megerősítette, hogy azok a feladatkörök, amelyeket a Budapest Fejlesztési Központ az építésügy és a beruházások területein ellátott (azaz a mostani NKK-projektek), Lázár János tárcájához kerülnek majd. Most ez a VEKE beszámolója szerint egy, a július 13-i Magyar Közlönyben megjelent rendelettel meg is történt, és az Építési és Beruházási Minisztériumhoz kerül a mintegy 300 fősre nőtt intézmény.

Ez felel többek között a MÁV-Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak az állam nevében történő megrendeléséért, de például olyan projektekért is, mint a fővárosi agglomerációs vasúti stratégia beruházásai, a Nyugati Pályaudvar fejlesztése, a budai fonódó villamos építése, vagy számos fővárosi zöldterületfejlesztés.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint egy éles vita nyomán változik a tulajdonos, és további viták várhatók arról, melyik projekt maradhat és melyiket kell törölni. Mint emlékeztettek, új vasúti stratégiát (Főtervet) kell például a kormány elé vinni július 27-re, és a hatásköri viták továbbra sem oldódtak meg.

Egy projektmenedzseri cég, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (a NIF, amely európai uniós támogatásokkal és hazai források felhasználásával az autópályák és gyorsforgalmi utak kizárólagos hazai fejlesztője) már korábban átkerült Lázár János minisztériumának fennhatósága alá, de egyes értesülések szerint ezt jövőre megszüntetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×