eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kacsatelep Létavértesen 2020. január 15-én. Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza, az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzsével fertőzött baromfiállományt találtak itt, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nincs határ, fékevesztetten terjed a madárinfluenza, irtás jön

Nyírbátorban egy csütörtöki jelentés után 100 ezer szárnyas életét kell kioltani. A kártalanításról és más következményekről is beszélt az InfoRádióban Bognár Lajos főállatorvos.

Újabb megyében ütötte fel a fejét a madárinfluenza, most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találtak fertőzött állományt.

Bognár Lajos országos főállatorvos az InfoRádióban elmondta, Nyírbátor településen állapították meg a H5N1 vírus okozta járvány kitörését.

"A vírus egy kacsaállományban jelent meg, a telepen közel 100 ezer madár van, a vírus jelenlétére az elhullások mértéke és egyéb tünetek hívták fel a figyelmet" - mondta.

A járvány miatt a hatóság elrendelte az állomány teljes felszámolását, illetve a védő és megfigyelési körzet felállítását, így az érintett területen tilos élő állatok, állati eredetű termékek szállítása, mozgatása, ez alól csak az állat-egészségügyi hatóság adhat felmentést.

Ez a terület eddig vírusmentes volt az országban; hogy mit üzen a madárinfluenza megjelenése Szabolcsban, arról azt mondta:

"sajnos a vadmadarakban jelen van a vírus, ezért az országban bárhol megjelenhet,

ezért nagyon fontos a járványvédelmi intézkedések betartása, betartatása".

Ilyen esetben a telepeknek akkor jár állami kártalanítás - folytatta Bognár Lajos -, ha betartotta a jogszabályokat, és igazolni tudja, hogy a járványvédelmi intézkedéseknek folyamatosan eleget tett, a védekezést folyamatosan fenntartotta.

"A kártalanítás forgalmi értéken történik, de 60 százalékról indul. Amennyiben igazolható, hogy az állattartó szabályosan dolgozott, akkor jár a 100 százalék" - szögezte le.

A madárinfluenza különösen aljas módon terjed, gyakorlatilag az állatok fizikai kontaktusa sem kell hozzá, elég ha egy élőhely fölött elhalad egy "pottyantó", vírusos madár, vagy ugyanabban a vízben fürdőznek, ürítkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×