eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb magyar kapott Oscar-díjat – a nap hírei

Az ukrán-orosz háborún Magyarország semmit se nyerhet, de mindent elveszíthet – jelentette ki a miniszterelnök. Oroszország nem szállít gázt azoknak az országoknak, amelyek nem hajlandóak rubelben fizetni. Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője is Oscar-díjat vehetett át az idei gálán. A nap legfontosabb hírei március 28-án.

Az ukrán-orosz háborún Magyarország semmit se nyerhet, de mindent elveszíthet – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Hír TV-nek hangsúlyozta, hogy az ország biztonságának megőrzése érdekében küzd például az ellen, hogy az unió kiterjessze a gazdasági szankciókat az olajra és a gázra. Hozzátette: a szállítások leállása kezelhetetlen következményekkel járna a magyar gazdaságra. Úgy fogalmazott, hogy a nemzeti oldal a béke oldalán marad, nem szállít fegyvert, nem küld katonákat, és nem enged át Magyarország területén fegyvereket sem Ukrajnába. Szerinte a baloldal mindezt megtenné. Azt hangoztatta, hogy a választások tétje: béke vagy háború.

Magyarországra és Lengyelországra telepítette regionális logisztikai központjait az ukrajnai menekültek támogatására egy nemzetközi segélyszervezet. A Global Empowerment Mission közleménye szerint a tatabányai logisztikai központba heti 550 raklap adomány érkezik több mint 800 millió forint értékben, és onnan magyarországi segítő szervezeteknek, egyházaknak, valamint Moldovába, Romániába és Szlovákiába szállítják tovább. Magyarországon is várják cégek, nonprofit és civil szervezetek jelentkezését.

Oroszország nem szállít gázt azoknak az országoknak, amelyek nem hajlandóak rubelben fizetni – jelentette ki a Kreml szóvivője, miután a G7-ek közölték: nem fogadják el a fizetés pénznemének megváltoztatását. A 7 iparilag legfejlettebb állam egyhangúlag utasította el az orosz elnök döntését. A találkozó után a német energetikai miniszter azt mondta: a fizetés pénznemének megváltoztatása szerződésszegés lenne, ezért a hetek ezt nem fogadják el. A Kreml szóvivője erre azzal reagált, hogy Oroszország nem fog ingyen szállítani a barátságtalannak minősített országoknak.

Korlátozza a barátságtalannak minősített országok állampolgárainak beutazását Oroszország. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodó külföldieknek megkönnyítik a belépést. Szergej Lavrov külügyminiszter elmondta, hogy a részletes szabályok elnöki rendelet formájában hamarosan megjelennek. A Moszkva által barátságtalannak minősített államok listáján az összes európai uniós tagország, így Magyarország is szerepel.

Ukrán közlések szerint visszafoglalták a Kijev melletti Irpinyt az oroszoktól a helyi erők. A stratégiailag fontosnak számító település visszavételét ugyanakkor a CNN független forrásból nem tudta megerősíteni. Irpiny már a második olyan település Kijev körül, amit az ukrán haderő a hírek szerint visszavett; a múlt héten Makarivot foglalták vissza. Közben az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban még mintegy 170 ezer civilt kellene kimenekíteni, a polgármester szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők Donyeck és Luhanszk megyékben is folytatják a támadásokat.

Sajtóértesülések szerint mérgezéses tüneteket tapasztalt az Ukrajna és Oroszország közötti kijevi béketárgyalásokon részt vevő delegáció három tagja. A Wall Street Journal információi alapján az oroszoknál Roman Abramovics milliárdos lett rosszul. A lap szerint a feltételezett támadás mögött moszkvai keményvonalasok állhatnak, akik a háború befejezéséért folytatott tárgyalásokat akarták szabotálni. A legutóbbi értesülések szerint mindannyiuk állapota javul. Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek – akivel Roman Abramovics találkozott – nem voltak tünetei.

Új platform létrehozásáról állapodtak meg az uniós tagországok belügyminiszterei az ukrajnai menekülthullám koordinálására, illetve a közös nyilvántartásra. Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben a soron kívüli tanácskozás után elmondta: a platform összehangolja a tagállamok által hozott intézkedéseket a menekültek országok közötti mozgásának megkönnyítésére, segíti a befogadó-rendszerek fejlesztését és az ellátás folyamatosságát.

Az úgynevezett aranyvízum-programok megszüntetésére szólította fel a tagállamokat az Európai Bizottság. Ajánlásában az uniós bizottság arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektetői állampolgársági letelepedési programok biztonsági, pénzmosási, adókijátszási és korrupciós kockázatokat jelentenek a tagállamok és az Unió egésze számára. Azt írták, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója ismét rávilágított e kockázatokra.

Bezárja moszkvai és minszki irodáit az EBRD. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hangsúlyozza, hogy erőteljesen elítéli az ukrajnai háborút, és a moszkvai, valamint a minszki EBRD-iroda bezárása egyenesen következik Oroszország cselekedeteiből, amelyekhez Fehéroroszország segítséget nyújt. Az EBRD közölte, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát.

A siket családról szóló hollywoodi mese, a CODA kapta a 94. Oscar-gála fődíját. Jane Campion a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért a 94. Oscar-díjátadó ceremónián Los Angelesben. A legjobb színész díját Will Smith nyerte el a Richard király című film címszerepéért. A legjobb színésznő Jessica Chastain lett a Tammy Faye szemei című filmben nyújtott alakításáért. A Dűne 6 Oscart is kapott: a filmé a legjobb vágás, hang, produkciós tervezés, valamint az operatőrnek és filmzenéért járó elismerés. Sipos Zsuzsanna a Dűne díszletberendezője a legjobb produkciós tervezésért kapott Oscar-díjat. A díjátadón egyperces csenddel emlékeztek meg az ukrajnai háborúról, és az Ukrajnában az orosz katonai invázió miatt kialakult humanitárius válságról.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×