eur:
395.16
usd:
368.1
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Vonatra várnak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Mykola Tys

Afrikaiak menekültek Ukrajnából Záhonyba

Arról számoltak be, hogy az utolsó pillanatokban tudtak elmenekülni a harcok elől.

Ukrajnában tanuló és ott élő külföldiek, többek között marokkóiak, elefántcsontpartiak és nigériaiak érkeztek vasárnap délelőtt Záhonyba, egyebek mellett egyenesen Harkivból és Ivano-Frankivszkból.

Az emberek arról számoltak be, hogy 24 órát utaztak étlen-szomjan több átszállással Ukrajna belsejéből, amíg elértek a magyar határra.

A harkivi egyetemen repülőmérnökként tanuló marokkói diákok elmondták, hogy nagyon nehezen lehet elindulni az ostromlott városból, ahonnan naponta csak egy-két vonat indul nyugat felé. Arról számoltak be, hogy

az utolsó pillanatokban hagyták el a várost, már hallották a robbanásokat, lövéseket és az utolsó éjszakát a metróban, óvóhelyen töltötték.

Most Budapestre indulnak és segítséget kérnek a marokkói nagykövetségtől annak érdekében, hogy haza tudjanak repülni – mondták.

Egy nigériai férfi ukrán feleségével és kisgyermekével érkezett Harkivból Záhonyba. Ő arról számolt be, hogy a távolból már látta a közeledő orosz tankokat és lövések zaja verte fel az éjszaka csendjét. A helyzete annál is inkább bonyolult, mert ő nigériai, miközben a felesége ukrán állampolgár, így nem tudja, hogy melyik országban fogadják be őket ideiglenesen.

A menekültekkel tömött záhonyi állomáson egyébként sátrakat állítottak fel segélyszervezetek, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Református Szeretetszolgálat, étellel és itallal látják el az embereket.

Aki nem tud tovább indulni, az ideiglenes szállást kaphat a záhonyi művelődési házban, ahol tábori ágyakat, matracokat állítottak fel. A helyszínen van a mentőszolgálat rohamkocsija is, a mentőszolgálat munkatársai kérésre elvégzik a menekülők Covid-szűrését.

Záhonyba megérkeztek a Terrorelhárítási Központ munkatársai is.

Nyitóképükön vonatra várnak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én.

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×