eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Vonatra várnak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Mykola Tys

Afrikaiak menekültek Ukrajnából Záhonyba

Arról számoltak be, hogy az utolsó pillanatokban tudtak elmenekülni a harcok elől.

Ukrajnában tanuló és ott élő külföldiek, többek között marokkóiak, elefántcsontpartiak és nigériaiak érkeztek vasárnap délelőtt Záhonyba, egyebek mellett egyenesen Harkivból és Ivano-Frankivszkból.

Az emberek arról számoltak be, hogy 24 órát utaztak étlen-szomjan több átszállással Ukrajna belsejéből, amíg elértek a magyar határra.

A harkivi egyetemen repülőmérnökként tanuló marokkói diákok elmondták, hogy nagyon nehezen lehet elindulni az ostromlott városból, ahonnan naponta csak egy-két vonat indul nyugat felé. Arról számoltak be, hogy

az utolsó pillanatokban hagyták el a várost, már hallották a robbanásokat, lövéseket és az utolsó éjszakát a metróban, óvóhelyen töltötték.

Most Budapestre indulnak és segítséget kérnek a marokkói nagykövetségtől annak érdekében, hogy haza tudjanak repülni – mondták.

Egy nigériai férfi ukrán feleségével és kisgyermekével érkezett Harkivból Záhonyba. Ő arról számolt be, hogy a távolból már látta a közeledő orosz tankokat és lövések zaja verte fel az éjszaka csendjét. A helyzete annál is inkább bonyolult, mert ő nigériai, miközben a felesége ukrán állampolgár, így nem tudja, hogy melyik országban fogadják be őket ideiglenesen.

A menekültekkel tömött záhonyi állomáson egyébként sátrakat állítottak fel segélyszervezetek, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Református Szeretetszolgálat, étellel és itallal látják el az embereket.

Aki nem tud tovább indulni, az ideiglenes szállást kaphat a záhonyi művelődési házban, ahol tábori ágyakat, matracokat állítottak fel. A helyszínen van a mentőszolgálat rohamkocsija is, a mentőszolgálat munkatársai kérésre elvégzik a menekülők Covid-szűrését.

Záhonyba megérkeztek a Terrorelhárítási Központ munkatársai is.

Nyitóképükön vonatra várnak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×