eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay

Itt vannak az új maszkviselési szabályok – fontos változások

Bár 5,5 millió beoltottnál a kormány eltörölte az általános maszkviselést, az egészségügyi, és szociális intézményekben még mindig kötelező hordani.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben az új maszkviselési szabályokról szóló rendelet. Ebben részletezik, hogy mik azok az intézmények, helyek hol az enyhítések ellenére továbbra is kötelező maszkot viselni.

Az új általános szabály szerint az egészségügyi intézményben mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Ez alól azonban vannak a kivételek:

  • az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni
  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles maszkot viselni
  • az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, orvosi és nővérszobában, illetve irodai és egyéb munkahelyen.

Szociális intézményekben mások a szabályok, ott csak azoknak kell maszkot viselniük, akik nem minősülnek védettnek – tehát nem oltották be vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen –, de ők is csak akkor, ha

  • látogató
  • ellátott a látogató fogadásakor, a közösségi programok alkalmával, illetve közösségi terekben való tartózkodás esetén
  • munkát végző személy
  • egyéb célból jelenlévő személy

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben sem maszkot viselni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×