eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2020. szeptember 1-jén. Heves zivatarokkal és kiadós esővel vihar vonul át a keleti országrész felett.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Durva viharok jönnek jégesővel, figyelmeztetést adott ki az OMSZ

Csütörtök délutántól a Dunántúl nyugati felén kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok. Éjszaka és péntek hajnalban már biztosan megérkeznek az intenzív zivataros csapadékgócok, jéggel és szélviharral.

Késő délutántól a Dunántúl nyugati felén labilizálódik a légkör és kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok.

A valószínűbb forgatókönyv szerint inkább csak péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felében.

Éjszaka a zivatarokat 70 km/h-t meghaladó szél, 2-3 cm-t elérő jég és intenzív csapadék kísérheti.

Pénteken délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek.

A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok.

A heves zivatarokat 90 km/h fölötti széllökés, 2-3 (helyenként akár 4+) cm-t meghaladó jég és felhőszakadás kísérheti.

A délután folyamán a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő.

Hőség

Csütörtökön tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 28, 29 fokot. Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×