INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

megbízhatóság

vizsgálat

korrupció

nemzeti védelmi szolgálat

Korrupció: jóval több embert vizsgálhatnak

Korrupció: jóval több embert vizsgálhatnak

Infostart

Csaknem kilencezer megbízhatósági vizsgálatot engedélyezett az ügyészség 2011 óta. Ezzel a teszttel lép fel a korrupció ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): azokat szűri ki, akik hivatali helyzetükkel visszaélve követnek el bűncselekményeket, megingatva a rendvédelembe és a közszolgálatba vetett bizalmat.

2011 óta 8830 megbízhatósági vizsgálatot engedélyezett az ügyészség. A megfigyeltek nagy részéről az igazolódott be, hogy becsületesen végzi a munkáját. Ugyanakkor 127 ügy feljelentéssel zárult, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel.

Bolcsik Zoltán, az NVSZ főigazgatója a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kiemelte,

a megbízhatósági vizsgálat nem egy csapda, nem az a célja, hogy a megfigyelt ember bűnbe essen.

Az NVSZ-nek az a pozitív eredmény, ha megállapíthatja, hogy az érintett szabályszerűen jár el – hangoztatta.

Kiemelte, hogy a vizsgálat során nem sérülhet az ellenőrzött döntési szabadsága. Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni, hogy a felajánlott összeget elfogadja. Az NVSZ munkatársa egyértelmű felajánlást tesz, hogy hajlandó vesztegetési pénzt fizetni, azt azonban

nem „tukmálhatja”, és nem játszhat az érintett együttérzésére sem.

A megbízhatósági vizsgálat szigorú szabályokhoz kötött. Titkos információgyűjtés folytatható, de bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközöket nem szabad bevetni, így nem lehet lehallgatni az érintett telefonját, lakását. Az integritástesztről kép- és hangfelvétel készíthető, de kizárólag a vizsgált ember és az NVSZ munkatársa közötti interakció rögzíthető.

Amennyiben az érintett nem követ el bűncselekményt, értelemszerűen nem tesznek feljelentést. Ebben az esetben harminc napon belül minden adatot, felvételt törölniük kell, kivéve a vizsgálat elrendeléséről és befejezéséről szóló határozatot.

Ha azonban a célszemély bűncselekményt követ el, és így megbukik a teszten, akkor feljelentik az ügyészségen vagy a rendőrségen – ismertette a főigazgató.

Bolcsik Zoltán közölte, hogy ettől az évtől sokkal több embert vizsgálhatnak, így

az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat és a szociális dolgozók nagy részét is alávethetik az integritástesztnek.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018