eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Korrupció: jóval több embert vizsgálhatnak

Csaknem kilencezer megbízhatósági vizsgálatot engedélyezett az ügyészség 2011 óta. Ezzel a teszttel lép fel a korrupció ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): azokat szűri ki, akik hivatali helyzetükkel visszaélve követnek el bűncselekményeket, megingatva a rendvédelembe és a közszolgálatba vetett bizalmat.

2011 óta 8830 megbízhatósági vizsgálatot engedélyezett az ügyészség. A megfigyeltek nagy részéről az igazolódott be, hogy becsületesen végzi a munkáját. Ugyanakkor 127 ügy feljelentéssel zárult, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel.

Bolcsik Zoltán, az NVSZ főigazgatója a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kiemelte,

a megbízhatósági vizsgálat nem egy csapda, nem az a célja, hogy a megfigyelt ember bűnbe essen.

Az NVSZ-nek az a pozitív eredmény, ha megállapíthatja, hogy az érintett szabályszerűen jár el – hangoztatta.

Kiemelte, hogy a vizsgálat során nem sérülhet az ellenőrzött döntési szabadsága. Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni, hogy a felajánlott összeget elfogadja. Az NVSZ munkatársa egyértelmű felajánlást tesz, hogy hajlandó vesztegetési pénzt fizetni, azt azonban

nem „tukmálhatja”, és nem játszhat az érintett együttérzésére sem.

A megbízhatósági vizsgálat szigorú szabályokhoz kötött. Titkos információgyűjtés folytatható, de bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközöket nem szabad bevetni, így nem lehet lehallgatni az érintett telefonját, lakását. Az integritástesztről kép- és hangfelvétel készíthető, de kizárólag a vizsgált ember és az NVSZ munkatársa közötti interakció rögzíthető.

Amennyiben az érintett nem követ el bűncselekményt, értelemszerűen nem tesznek feljelentést. Ebben az esetben harminc napon belül minden adatot, felvételt törölniük kell, kivéve a vizsgálat elrendeléséről és befejezéséről szóló határozatot.

Ha azonban a célszemély bűncselekményt követ el, és így megbukik a teszten, akkor feljelentik az ügyészségen vagy a rendőrségen – ismertette a főigazgató.

Bolcsik Zoltán közölte, hogy ettől az évtől sokkal több embert vizsgálhatnak, így

az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat és a szociális dolgozók nagy részét is alávethetik az integritástesztnek.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×