eur:
394.3
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Vízzel teli kátyú az úttesten a debreceni Déli soron 2019. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kátyúhelyzet: ilyen időben nem lehet mit tenni – mondja a Magyar Közút

Ideiglenes "tömésekkel" próbálkoznak, főként az autópályákon, noha a mellékutakon sokkal több gond keletkezik.

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása miatt jelentős számban alakultak ki útburkolati hibák, amelyeket tartósan csak akkor lehet javítani, ha érkezik a felmelegedés - közölte az InfoRádióval a Magyar Közút kommunikációs vezetője, Pécsi Norbert, aki arról is beszélt, hogy melyek azok a legfontosabb útvonalak, ahol a kátyúk miatt változásokra lehet számítani.

"A múlt héten még alapvetően a hóeltakarításra és a síkosságmentesítésre kellett koncentrálni, ennek során közel 30 ezer tonnányi útszóró sót és mintegy 2 millió liter kalcium-klorid oldatot juttattunk ki az általunk kezelt úthálózatra, viszont

az ilyenkor tapasztalható fagyásos-olvadásos, csapadékos-száraz, szélsőséges időszakban az országos közúthálózaton megjelennek újabb úthibák,

ám épp ebben az időben nem lehet javítani, majd csak ha tartósan 0 fok feletti, száraz idő jön" - jelezte.

Ebben az időszakban - márciusig - hidegaszfaltos technológiával, utántömörödő aszfalttal tudnak dolgozni csak, s ez ideiglenes megoldást jelent, mostanság az M1-es, M7-es, M3-as, M0-s utakon javítanak, a gyorsforgalmi utak tehát előnyt élveznek. Ezt követően térnek át a főutakra, mellékutakra, még úgy is, hogy a legtöbb hiba azért mégiscsak a mellékutakon keletkezik.

Pécsi Norbert még azt is elárulta, hogy több oka van annak, hogy nem dolgoznak ilyenkor meleg aszfalttal:

  • a tartós megoldást jelentő melegaszfalt-keverők döntő többsége zárva tart
  • a melegaszfalt-keverő telepeken ilyenkor van éves karbantartás
  • a téli időszakban csak korlátozott távolságra lehet meleg aszfaltot szállítani, az ugyanis kihűl s bedolgozhatatlanná válik.

2021 szerinte rekordév lesz a felújítások szempontjából, az elmúlt 10 évben 6000 kilométernyi út újult meg, most egy év alatt 1000 fog, döntően a mellékúthálózaton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×