eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A megújuló kelenföldi indóház látványterve
Nyitókép: Látványterv: Közlekedési Múzeum / Építész Studió – Forrás: Facebook.com

Megújul a kelenföldi indóház, vasúti terepasztal is lesz benne – látványtervek

Multikulturális tér jöhet létre a 4-es metró miatt funkcióját vesztő, jelenleg lerobbant 137 éves épületben. Felújítják, kibővítik, többek között mozihelyszín és sportterterasz is létesül.

„A Közlekedési Múzeum kapta meg a lehetőséget, hogy megmentse az enyészettől, és új, az épület múltjához méltó funkcióval újítsa meg a műemléki védettség alatt álló kelenföldi indóház épületét” – írja Facebook-posztjában Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

Vitézy arról számol be, hogy a kormány „kiemelt beruházássá minősítette a kelenföldi indóház megmentését a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek nyomán és rendelkezett az építési engedélyezés menetéről, valamint a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról”.

A jelenleg elhanyagolt épületet felújítják és bővítik, múzeumot hoznak benne létre, amelynek fő aktakciója a BFK-vezér szerint a vasúti terepasztal lesz.

Az épület közelében a villamosvégállomás menti bódékat elbontják, „a teraszán szabadtéri mozivetítéseket tarthatunk majd, az épület pedig kiegészül egy kilátópontként, trainspotterhelyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé, valamint terveink szerint egy bisztró is helyet kap az épületben.

Az épület előtt az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni”

– számol be a tervekről Vitézy Dávid.

1884-ben épült az egykori indóház, a 4-es metró megépítésekor elvesztette eredeti funkcióját.

MEGMENTJÜK A 137 ÉVES KELENFÖLDI INDÓHÁZAT A Közlekedési Múzeum kapta meg a lehetőséget, hogy megmentse az...

Közzétette: Vitézy Dávid2021. február 9., kedd

Látványtervek: Közlekedési Múzeum / Építész Studió

„Az eredeti épület műemléki jellegének, karakterének tiszteletben tartása mellett azt az új funkcióknak megfelelő kortárs építészettel is kiegészítik” – írja Vitézy.

Azt kéri, hogy „akinek régi képeslapja, fényképe, egyéb tárgyi emléke, története, ami Kelenföldhöz kapcsolódik, és szívesen megosztaná másokkal is, jelentkezzen a kelenfold@kozlekedesimuzeum.hu email címen.” Itt kérdőív is elérhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×