eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Koraszülött baba lába a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hétmilliárd forintnyi hálapénzt kapnak a szülészek – itt a térkép

A szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, átlagosan 111 ezer forintot – derül ki egy friss felmérésből.

Tizenegyezren töltötték ki az Ígyszültem.hu szülésélmény-térképét, ez alapján az derült ki, hogy jelentős különbség figyelhető meg a hálapénz átlagos összegét tekintve térségenként. Míg Közép-Magyarországon, így Budapesten átlagosan 141 ezer forintot tesznek a borítékba, a nyugat-dunántúli régióban 76 ezer forint a hálapénz átlagos összege.

A felmérésben szereplő kórházak közül Budapesten a Péterfy Sándor utcai kórházban volt az átlagos boríték a legvastagabb, amit 156 ezer forinttal béleltek ki, a Szent Margitban 153 ezer, a Bajcsyban 145 ezer, a SOTE II. Nőgyógyászati Klinikán 142 ezer forint az átlagos összeg. A Honvédban 104 ezer, a Jahn Ferenc Dél-pesti Centrumkórházban az átlagos boríték 91 ezer forintot tartalmazott – írja a napi.hu.

A szülésznők által vezetett szüléseknél 56 százalékban került sor hálapénz fizetésre, míg az orvos által vagy közösen vezetett szülések esetében 70 százalék körüli az arány. Azoknál, akik fogadott orvossal szültek, 43 százalék volt a császármetszéses szülések aránya, míg az ügyeletes orvosnál történt szüléseknél ez a szám 29 százalék. A szülések negyedénél számoltak be a válaszadók arról, hogy a szülést meg kellett mesterségesen indítani. Fogadott orvos esetében 31 százalék a megindított szülések aránya, ügyeletes orvosnál 20 százalék.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×