eur:
390.39
usd:
364.04
bux:
68382.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Pintér Sándor belügyminiszter védőruhát mutat az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén a Parlament Széll Kálmán teremében 2020. február 7-én. Pintér Sándor hangoztatta, hogy Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben, és az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak. Jobbról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j3), Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója (j).
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Pintér Sándor kapta az új egészségügyi csúcsszervezet irányítását

A Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerepét, utóbbi december 31-én meg is szűnik. Az új szervezet a korábban ismertnél nagyobb jogköröket kapott.

A kormány november 17-én hozta létre az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), a szerdán megjelent újabb kormányrendeletek pedig már az új szervezet irányításáról és feladatköréről is rendelkeznek. A létrehozásáról szóló rendeletben az szerepelt, hogy "feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában".

A feladatokat most részletező rendelet szerint azonban

az OKFŐ a teljes egészségügyi intézményrendszer irányítását átveszi, minden intézmény esetében gyakorolja a fenntartói, irányítói és munkáltatói jogokat.

Emellett javaslatot tesz az intézmények éves költségvetésére, meghatározza a gazdálkodás rendjét, gazdálkodik a létszámmal és kezeli a fejlesztéseket is.

A főigazgatóság lesz az egészségügyi államigazgatás csúcsszerve, az eddig a feladatok többségét ellátó Állami Egészségügyi Ellátó Központ beolvad az új szervezetbe, és december 31-én megszűnik.

Egy másik kormányrendeletben pedig a veszélyhelyzet idejére,

2021. február 8-ig az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítására az operatív törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős minisztert, tehát Pintér Sándort jelölte ki a miniszterelnök.

Az országos kórház-főigazgatót is a kormányfő nevezi majd ki a belügyminiszter javaslatára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×