eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

KMKSZ: az ukrán kormány csomót keres a kákán

Nevetségesnek nevezte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke azt, hogy az ukrán külügyminisztérium szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjával, melyben arra buzdított, hogy a magyarok vegyenek részt a hétvégi helyhatósági választásokon, ezzel is támogatva a magyar kisebbség képviseletét, beavatkozott az ukrán választásokba.

A KMKSZ elnöke szerint az utóbbi időkben megszokottá vált, hogy amikor a magyar kormányzat széles gesztusokat tesz, mint például a külügyminiszter legutóbbi látogatása alkalmával, amikor mintegy 50 lélégezetőgépet adományozott Kárpátaljának, miközben az ukrán kormány részéről – a magyar és nem magyar – intézmények egy darabra sem számíthattak, az nem kap helyet az ukrán központi médiában, azt viszont, hogy milyen Facebook-bejegyzéseket ejtett meg Szijjártó Péter, nagyon szélesen tárgyalja, kormányzati szinten is.

„Valamennyi józanul gondolkodó ember értheti, ez egy nevetséges dolog, és a kákán való csomókeresés”

– fogalmazott Brenzovics László.

Az ukrán helyhatósági választások eredményeit illetően kifejtette: rendkívül alacsony volt a részvétel, országosan 37 százalék, az országos pártok leszerepeltek, azonban a meghatározó városok élén megmaradtak a régi „arcok”, és semmifajta újdonság, új elképzelés, akár a régiókat illetően, nem tűnt föl. Látványos továbbá a korábban „üstökösként feltörő” hatalompárt, a Volodimir Zelenszkij-féle A Nép Szolgája erős erodálódása. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség számára viszont kedvező volt, hogy a kárpátaljai magyarság részvételi aránya nem volt kevesebb, mint a nem magyaroké, így egy

nagyon szép eredményt sikerült elérniük a választóknak köszönhetően.

Brenzovics László úgy látja, a jelenlegi kormányzó párt elmúlt egy éves intézkedéseinek lényegében semmi felmutatható eredménye nincsen, például, hogy befejezi a háborút, hogy átalakul a hatalom, vagy hogy megszűnik a korrupció. Ezzel szemben Ukrajna jelenleg Európa legszegényebb országa, miközben ott a vírusválság, a gazdaság pedig mélyrepülésben van, ugyanakkor nem látszik a kibontakozás útja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×