eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Elemző: választókerületi emberekkel állhat elő a Fidesz 2022-ben

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője úgy látja, a Fidesz a korábbiaknál szorosabb eredménnyel számol a következő országgyűlési választásokon.

Kellemetlen lenne a kormánypártoknak, ha magas rangú politikusaik veszítenének 2022-ben – a Méltányosság Politikaelemző Központ politikai elemzője szerint ez állhat a mögött, hogy a napokban több vezető fideszesről is kiderült: nem indul egyéniben.

"Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Kocsis Máté frakcióvezető és Varga Mihály pénzügyminiszter is nyert korábban budapesti választókörzetében, ám egy ellenzéki összefogással ezt valószínűleg nem tudnák megismételni" – formált véleményt Nagy Attila Tibor.

Mint rámutatott, a Fidesznek az egyéni választókerületekben Budapesten is gyengébb eredménye volt az országos átlagnál:

  • Kocsis Máté 40,5 százalékkal
  • Gulyás Gergely 42,71 százalékkal
  • Varga Mihály 41,82 százalékkal,

ha tehát az ellenzék az ő kerületükben összefogott volna, szerinte már 2018-ban győzhetett volna, de most miniszteri vagy frakcióvezetői szinten ilyen vereség "kellemetlen lenne".

"Inkább olyan embereket kellene találnia a kormánypártoknak, akiknek nagyobb az esélyük", olyan embereket, akik több energiát tudnak fordítani a választókerületükre - ecsetelte Nagy Attila Tibor.

Ahogyan az Infostart is megírta, Fürjes Balázs indulhat Gulyás Gergely korábbi körzetében, Kocsis Máté helyett pedig a VIII. kerületi Sára Botond. Az ő nevük ismerős lehet helyben, azonban Varga Mihály helyett egy ismeretlenebb önkormányzati képviselő, az ügyvéd Gór Csaba méretheti meg magát. Az ő esélyeikről szólva Nagy Attila Tibor azt mondta, "ha helyben valaki ismert, akkor az lehet felhajtóerő, és a 2022-es választásokig azért van még másfél év".

Azt azért rögzítette:

a szóban forgó budai, illetve belvárosi választókerületekben egy egységes ellenzéki indulónak nagyobb esélye van győzni, mint egy kormánypárti jelöltnek.

Az elemző szerint persze az is előfordulhat, hogy az országosan ismert kormánypolitikusokat olyan helyeken indítják el, amelyek "a Fidesz számára kedvezőbbek".

"Ne feledjük, hogy Varga Mihály sem mindig Budapesten volt egyéni országgyűlési képviselő" - utalt arra, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter 1998-ban és később is a karcagi egyéni választókörzetből szerzett parlamenti mandátumot.

Összegzése szerint mindenesetre ezek a változtatások arra utalnak, hogy "2022-ben a korábbinál szorosabb választási eredményre számít a Fidesz".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×