INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

2022

választás

varga mihály

gulyás gergely

kocsis máté

nagy attila tibor

méltányosság politikaelemző központ

Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.

Elemző: választókerületi emberekkel állhat elő a Fidesz 2022-ben

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője úgy látja, a Fidesz a korábbiaknál szorosabb eredménnyel számol a következő országgyűlési választásokon.

Kellemetlen lenne a kormánypártoknak, ha magas rangú politikusaik veszítenének 2022-ben – a Méltányosság Politikaelemző Központ politikai elemzője szerint ez állhat a mögött, hogy a napokban több vezető fideszesről is kiderült: nem indul egyéniben.

"Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Kocsis Máté frakcióvezető és Varga Mihály pénzügyminiszter is nyert korábban budapesti választókörzetében, ám egy ellenzéki összefogással ezt valószínűleg nem tudnák megismételni" – formált véleményt Nagy Attila Tibor.

Mint rámutatott, a Fidesznek az egyéni választókerületekben Budapesten is gyengébb eredménye volt az országos átlagnál:

  • Kocsis Máté 40,5 százalékkal
  • Gulyás Gergely 42,71 százalékkal
  • Varga Mihály 41,82 százalékkal,

ha tehát az ellenzék az ő kerületükben összefogott volna, szerinte már 2018-ban győzhetett volna, de most miniszteri vagy frakcióvezetői szinten ilyen vereség "kellemetlen lenne".

"Inkább olyan embereket kellene találnia a kormánypártoknak, akiknek nagyobb az esélyük", olyan embereket, akik több energiát tudnak fordítani a választókerületükre - ecsetelte Nagy Attila Tibor.

Ahogyan az Infostart is megírta, Fürjes Balázs indulhat Gulyás Gergely korábbi körzetében, Kocsis Máté helyett pedig a VIII. kerületi Sára Botond. Az ő nevük ismerős lehet helyben, azonban Varga Mihály helyett egy ismeretlenebb önkormányzati képviselő, az ügyvéd Gór Csaba méretheti meg magát. Az ő esélyeikről szólva Nagy Attila Tibor azt mondta, "ha helyben valaki ismert, akkor az lehet felhajtóerő, és a 2022-es választásokig azért van még másfél év".

Azt azért rögzítette:

a szóban forgó budai, illetve belvárosi választókerületekben egy egységes ellenzéki indulónak nagyobb esélye van győzni, mint egy kormánypárti jelöltnek.

Az elemző szerint persze az is előfordulhat, hogy az országosan ismert kormánypolitikusokat olyan helyeken indítják el, amelyek "a Fidesz számára kedvezőbbek".

"Ne feledjük, hogy Varga Mihály sem mindig Budapesten volt egyéni országgyűlési képviselő" - utalt arra, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter 1998-ban és később is a karcagi egyéni választókörzetből szerzett parlamenti mandátumot.

Összegzése szerint mindenesetre ezek a változtatások arra utalnak, hogy "2022-ben a korábbinál szorosabb választási eredményre számít a Fidesz".

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Több fideszes vezető sem indul egyéniben - Nagy Attila Tibor
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018