Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot


MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

gyilkosság

nyomozó

állambiztonsági szolgálatok történeti levéltára

Sosem látott vallomás egy legendás magyarországi gyilkosságról

Sosem látott vallomás egy legendás magyarországi gyilkosságról

Infostart

A magyar kriminalisztika egyik legnagyobb rejtélye a Labancz Anna-ügy néven elhíresült, 50 éve történt gyilkosság.

1970. szeptember 15-én, a Tükör című képes újság frissen megjelent számában, a Kék Fény című rovatban Szabó László, a közismert bűnügyi újságíró ezt írta: "...Nagy visszhangot váltott ki az a brutális módon elkövetett gyilkosság, amely Miskolcon, a Szentpéteri kapu melletti kórház nővérszállásán történt 1970. április 19-én hajnali három és negyed négy között, amikor megölték Labancz Anna 24 éves ápolónővért" - kezdte összefoglalóját az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a napokban a Facebookon.

A gyilkosság a nő földszinti szobájában történt. Az elkövető a nyitott ablakon át jutott a helyiségbe, majd a késével 16-szor szúrta meg az alvó ápolónőt. Ennek ellenére a nővérnek még volt annyi ereje, hogy csurom véresen kirohant a folyosóra, ahol azt kiabálta: „Nem akarok meghalni, mentsétek meg az életemet!” Nem tudtak neki segíteni, végül a közeli kórház műtőasztalán halt meg.

Nagy erőkkel, több vonalon zajlott a rendőrségi nyomozás. Beszámolt a nagy port kavaró gyilkosságról az akkoriban indult Kék fény című bűnügyi tévéműsor is, de az adás ártalmasnak bizonyult az ügy felgöngyölítése kapcsán, hiszen országszerte álhíreknek, kitalált történeteknek adtak táptalajt a műsorban elhangzó fontos információk, nem beszélve arról, hogy a gyilkos is megtekinthette a műsort, így értesülhetett a nyomozás hozzávetőleges állásáról.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a napokban egy olyan "szálat" hozott nyilvánosságra, amely talán nem került a nyilvánosság elé.

Létezik ugyanis egy irat, amely szerint egy bizonyos K. L., aki akkoriban a Bp.-i Fegyház és Szigorított Börtön elmemegfigyelőjében volt elhelyezve, több esetben, a nyilvánosság által nem ismert részleteket is elmondva beszélt Labancz Anna megöléséről.

Akkoriban úgy vélték, hogy ő maga az elkövető, vagy annak kilétéről tud, ezért megszervezték a megfigyelését, ám a csatolt irat szerint az adott esetben nem ment zökkenőmentesen.

A beszámoló szerint a gyanús személy kijelentette: "Annát bajonettel ölték meg, vércsatornással. Először megszúrták, megfordították benne - ekkor vágta el az artériát - majd kihúzták és arcába nyomták alulról felfelé". Az első szúrás elmondása szerint hátulról történt. Többek előtt, közös háztartásban élő nőjének lakásán a "Kék fény" adása során kijelentette, hogy ő tudja a gyilkos kilétét, de azt a rendőrség soha nem tudja kinyomozni - idézte fel a levéltár az iratok alapján.

A férfi iránti gyanút indokolta még, hogy arra az éjszakára nem tudott alibit igazolni, valamint hogy gyanították, elmebetegségét megjátssza.

A Blikk megkereste a Labancz Anna-ügy egykori nyomozócsoportjának egyik tagját, aki a mai napig a nyomozás szinte minden pillanatára emlékszik, de állítja:

felderítő munkájuk során a kórház szinte valamennyi dolgozóját kihallgatták, az elmeosztályon dolgozó segédápolóra azonban nem emlékszik.

Így számára is vadonatúj és annál érdekesebb ez a friss információ.

Nyitókép: Facebook/Miskolc a múltban/Farkas István
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018