eur:
387.24
usd:
356.82
bux:
66150.54
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Súlyos veszélyre figyelmezteti a rendőrség a magyar autósokat

Hamis okmányok, átverős hirdetések, sérülésmentesként árult romok, trükkös csalók és erőszakos bandák vadásznak az óvatlan tulajdonosokra.

„Egyre több a hamis szervizkönyv a piacon” – válaszolta az ORFK a Vezessnek, amely a legújabb autós csalásformákról készített összeállítást. A portálhoz eljutott olyan internetes hirdetés, amely gyakorlatilag az összes autómárka szervizkönyvéhez kínál hivatalosnak tűnő pecsétet. Ezekkel a csalók olyan kilométeróra-állást hitelesíthetnek, amilyet csak akarnak.

Emellett rengeteg olyan autóhirdetés van, amely mögött valójában semmilyen jármű sincs,

az egészet ügyes csalók építették fel vonzó fotókkal és csábító szöveggel kizárólag abból a célból, hogy lenyúlják a gyanútlan vevők pénzét.

„Nem ismeretlenek a magyar hatóságok előtt az ilyen esetek. Ugyanakkor az ilyen módszerrel elkövetett csalások alkalmával bár a vásárló magyarországi számláról utal, maga a csalás külföldön valósul meg, a nyomozást az a hatóság fogja lefolytatni, amelynek területén a bűncselekmény realizálódott” – mondja a magyar rendőrség. Az a tanács, hogy soha, senki ne utaljon olyan autóért pénzt, amit nem próbált ki előtte, amivel nem találkozott fizikai valójában.

Gyakran sérülésmentesként hirdetnek korábban összetört személyautókat, amelyek így már közel sem olyan biztonságosak, és nem érnek annyit, amennyit kérnek értük.

Azt tanácsolják, hogy aki nem ért hozzá, inkább áldozzon arra, hogy egy szakértő is vele tartson a kiszemelt autóhoz. Még jobb, ha elviszi szervizbe az autót, ahol van lehetőség a műszeres vizsgálatra.

Van, amikor az eladó az áldozat: a vevők próbálják rákényszeríteni a próbaút alatt, hogy a meghirdetett összegnél jóval olcsóbban adják el nekik a használt autójukat. A trükk lényege, hogy a próbakör alatt az egyik vevő elvonja az eladó figyelmét, miközben a másik a hűtőfolyadék tartályába szennyező anyagot juttat, vagy a kipufogóba olajat fecskendez. Ezután motorhibára hivatkozva „lealkudják” az árat. A másik módszer is bűncselekmény:

a próbaút során a vevők fenyegetéssel veszik rá a tulajdonost, hogy adja el nekik olcsóbban az autóját.

Fontos tanács, hogy az otthona helyett a védettebb munkahelyre beszélje meg a találkozót az eladó, és ha nem érez bizalmat a címre érkezett érdeklődőkkel, gyorsan búcsúzzon el tőlük. Egyedül soha, senki ne mutasson vevőjelöltnek autót, a próbaútra csak egy vevőjelölt üljön be az autóba, az eladót viszont kísérje el egy barátja. Több vevőjelölt esetén nagyon figyeljen rá az eladó, hogy a forgalmit (pláne a törzskönyvet) ne adja ki a kezéből, akkor sem, amikor ellenőrzik mondjuk az alvázszámot. Különösen a kulccsal egyszerre ne adja ki a kezéből az autó papírjait. Ha megtörtént az adásvétel, célszerű a szerződésben rögzíteni, hogy pontosan milyen az autó állapota.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×