INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

czeglédy csaba

büntetőügy

bíróság

szegedi törvényszék

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát.

Visszalépett két bíró, fordulat Czeglédy Csaba büntetőügyében

Infostart

Az eredetileg kijelölt, háromfős bírói tanács két tagja egyéb okra hivatkozva elfogultságot jelentett be és kiszállt a büntetőügyből, de már megvan, kik ugranak be helyettük - erősítette meg a hvg.hu értesülését a Szegedi Törvényszék.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben.

A Human Operator Zrt. ügyében készült vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Hvg.hu már korábban megírta, hogy kizárási ok merült fel azokkal a bírókkal szemben, akik most hátra léptek. A törvény ugyanis kimondja, hogy a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek, döntést hoztak az ügyben, mert így nem kellően pártatlanok. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már.

Azon túl, hogy a bírák visszalépése miatt az eredetileg tervezett szeptember 23-i kezdéshez képest tovább csúszik az ügy elbírálása, a másodikra összerakott bírói tanáccsal kapcsolatban is aggályok merülhetnek fel - írja a portál. A tanács harmadik, vissza nem lépő tagja nem büntetőbíró, hanem az ilyen ügyekben szokásos módon egy gazdasági ügyszakos bíró.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018