INFORÁDIÓ 
2019. október 22. kedd
Előd

czeglédy csaba

büntetőügy

bíróság

szegedi törvényszék

Budapest, 2019. május 7. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. MTI/Balogh Zoltán

Visszalépett két bíró, fordulat Czeglédy Csaba büntetőügyében

Infostart

Az eredetileg kijelölt, háromfős bírói tanács két tagja egyéb okra hivatkozva elfogultságot jelentett be és kiszállt a büntetőügyből, de már megvan, kik ugranak be helyettük - erősítette meg a hvg.hu értesülését a Szegedi Törvényszék.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben.

A Human Operator Zrt. ügyében készült vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Hvg.hu már korábban megírta, hogy kizárási ok merült fel azokkal a bírókkal szemben, akik most hátra léptek. A törvény ugyanis kimondja, hogy a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek, döntést hoztak az ügyben, mert így nem kellően pártatlanok. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már.

Azon túl, hogy a bírák visszalépése miatt az eredetileg tervezett szeptember 23-i kezdéshez képest tovább csúszik az ügy elbírálása, a másodikra összerakott bírói tanáccsal kapcsolatban is aggályok merülhetnek fel - írja a portál. A tanács harmadik, vissza nem lépő tagja nem büntetőbíró, hanem az ilyen ügyekben szokásos módon egy gazdasági ügyszakos bíró.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018