Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem

Infostart
2019. március 20. 19:01
Kompromisszummal zárult a Fidesz és az Európai Néppárt további viszonyáról döntő brüsszeli tanácskozás, ezt értékelte a magyar miniszterelnök; közös megegyezéssel felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát.
2019.03.20. 19:37

Véget ért Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója

Alább olvasható mindaz, amit a magyar miniszterelnök reagált az Európai Néppárt politikai ülésén történtekre, mely során a Fidesz tagságát a párt egyetértésével függesztették fel a Néppártban arra az időre, amíg jelentést tesz egy három tagú "bölcsek tanácsa".

2019.03.20. 19:35

KDNP? Marad?

Orbán Viktor: ez egy szabályozott eljárás, a KDNP kizárását senki nem kezdeményezte.

2019.03.20. 19:32

Belekényszerítették-e ebbe az alkuba a Fideszt?

Orbán Viktor: nem a "kényszer" a jó szó, hanem a megtámadottság, 13 párt megtámadott bennünket, el akartak távolítani. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy átalakítsák a párt karakterét, kizárva a keresztény-konzervatív szárnyalt. Úgy ültem ott, hogy ott ott volt a kezemben a kilépésről szóló határozat, de úgy ültem ott, hogy egyben tartsuk a Néppártot. Az Európai Néppárt legerősebb pártja a Fidesz, tehát a tiszteletnek kölcsönösnek kell lenni. Ha a baloldaliak sikerrel jártak volna, el kellett volna battyognunk - fogalmazott a miniszterelnök. Végre lesz három ember szerinte, "akit érdekelnek a tények".

2019.03.20. 19:25

Soros?

Az Európai Néppárt balliberális szárnya mögött Soros György pénze és infrastrukturális állománya áll Orbán Viktor szerint, ezt ma minden magyar ember tudja, de erről nem volt szó a mostani tanácskozáson.

2019.03.20. 19:23

Magyarország támogatja-e az Európai Ügyészséget?

Orbán Viktor: nem.

2019.03.20. 19:21

Beülnek-e a fideszes képviselők az Európai Néppárt padsoraiba?

Orbán Viktor: ez egy nyitott kérdés. Magyarországon azért magas az Európai Unió támogatottsága, mert az európai kulcskérdésekben a kormány kikéri az emberek véleményét. Az emberek eldöntik a választásokon a kérdéseket. A Fidesz csak olyan frakcióba tud beülni, ami nem köt titkos paktumokat, keresztény alapokon áll és bevándorlásellenes.

2019.03.20. 19:19

Milyen időtávra szól a "bölcsek tanácsa" mandátuma?

Orbán Viktor: nincs jelentősége ennek. De a választásokig nem várható döntés, mert egy ilyen lerontaná az Európai Néppárt eredményét. A mi három emberünk tárgyalni fog a "bölcsek tanácsával" - közölte Orbán Viktor.

2019.03.20. 19:18

CEU?

Orbán Viktor: A bajor kormánnyal fogunk együttműködni.

2019.03.20. 19:16

Vége lesz-e a Juncker-ellenes kampánynak?

Orbán Viktor: semmiféle Juncker-ellenes kampányunk nem volt, az egy információs kampány volt. A magyar kormány tájékoztatta a magyar lakosságot egy fontos ügyben, a migráció kérdésében. Ez a kampány véget ért. Ez volt Manfred Weber kérése is. A kampány pedig nem is kezdődött meg, majd akkor kezdődik meg, ha erre lehetőség van, ezt pedig a Fidesz végzi.

2019.03.20. 19:14

Nem kell a spekuláció

Orbán Viktor szerint most nem azon kell spekulálni, hogy mi lesz akkor, ha már nem lesz a Néppárt tagja a Fidesz. "Jó mulatság, férfimunka volt" - zárta szavait. Kérdések jönnek.

2019.03.20. 19:13

"Politikánkon nem kívánunk változtatni"

Orbán Viktor erős nemzetek Európáját akarja, ezen nem hajlandó változtatni, ugyanígy a migráció kérdésében sem képes kompromisszumot elképzelni, és a keresztény Európát tartja az egyetlen járható útnak.

2019.03.20. 19:12

Három bölcs fideszes

Orbán Viktor is kiáll három bölcs emberével: Novák Katalin Fidesz-alelnökkel, Varga Judit EU-ügyi államtitkárral (Miniszterelnökség) és Szájer József EP-képviselővel.

2019.03.20. 19:10

A végeredmény

"Mi szeretnénk, ha egységes kampányt tudnánk folytatni, és nem a baloldali, liberális irány kerekedne felül az Európai Néppártban" - folytatta a miniszterelnök. Szerinte elő kellett venni a 2000-es osztrák forgatókönyvet, amikor is az osztrák jobboldali középpárt összeállt a szélsőjobboldallal, ami miatt "autodafékra" kellett járniuk. Ugyanaz a megoldás született Orbán Viktor szerint, mint akkor, három bölcs embert kértek fel jelentéstételre. Addig nem lehet kizárni őket és felfüggeszteni sem. "Mi egyoldalúan felfüggesztjük a tagságunkat" - jelentette be.

2019.03.20. 19:06

"Választási kampány előestéjén"

Orbán Viktor szerint saját maga "felszeletelésébe" kezdett az Európai Néppárt.

2019.03.20. 19:06

"A vita az Európai Néppárt jövőjéről szól"

Egymástól nagyon távol eső pártokat próbál az Európai Néppárt egy táborban tartani - mondta a magyar miniszterelnök. "Az elmúlt hetekben az Európai Néppárt 13 tagpártja azzal állt elő, hogy zárják ki azokat, akik a keresztény-konzervatív oldalon vannak, ezek vagyunk mi. A vita tehát arról szólt, hogy mi az Európai Néppárt jövője" - tette hozzá.

2019.03.20. 19:04

"Érdekes, izgalmas, tanulságos vita utána vagyunk"

"Vén csatalónak számítok, de mindig tudnak történni olyan dolgok, amik korábban nem történtek" - kezdte Orbán Viktor.

2019.03.20. 19:03

Kezdődik a sajtótájékoztató

Havasi Bertalan rövid felvezetője után Orbán Viktor azonnal belekezdett.

Orbán Viktor 18.45-re sajtótájékoztatót hirdetett meg Brüsszelben, de az Európai Néppárt vezetésének tárgyalása igencsak elhúzódott a tagpárt és a Néppárt közös jövőjével kapcsolatban. Erről Manfred Weber néppárti csúcsjelölt Orbán Viktor sajtótájékoztatóját megelőzően elmondta, a Fidesz EPP-tagságát 190:3 arányban felfüggesztették egy későbbi vizsgálódás idejére, amit egy háromfős "bölcsek tanácsa" folytat le.

Előzőleg órákig zajlott a vita, az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul a lemondását is belengette arra az esetre, ha nem születik megoldás a Fidesz és a Néppárt kapcsolatának ügyében.