INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

idős

alzheimer-kór

magyar pszichiátriai társaság

molnár károly

Idős házaspár beszélget Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2015. október 1-jén. Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben határozott az idősek világnapja megtartásáról. Az idősödés kora a 60. életévben kezdődik, az időskort 75 éves kortól szokás számítani. A világon több mint 600 millió 60 évnél idősebb ember él.

Robbanásszerűen nő az Alzheimer-kórosok száma

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Harminc éven belül háromszor annyian szenvednek majd ebben a betegségben világszerte, mint most - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének prognózisában. Erről is szó volt a Magyar Pszichiátriai Társaság győri vándorgyűlésén.

Azért választották az időskort a Magyar Pszichiátriai Társaság szombatig tartó négynapos győri vándorgyűlése témájául, mert egyrészt legutóbb a fiatalkoriakkal foglalkoztak, másrészt az időskori betegségek gyökerei a fiatalkorra nyúlnak vissza - tudta meg az InfoRádió Molnár Károlytól, a társaság elnökétől, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mindezen betegségeknél is nagyon fontos a megelőzés.

"Az idősek aránya a népességen belül folyamatosan nő. Az öregedési folyamat kezeléséhez minden területnek hozzá kell tennie a maga erőforrásait, a szociális szférától az egészségügyig" - tette hozzá Molnár Károly.

2013-ban a WHO kinyilvánította, hogy nincs testi egészség lelki egészség nélkül, ezért a pszichiátriának jelentős szerepe van a megelőzésben, illetve az idősek kezelésében.

"Nemzetközi adatok azt mutatják,

ha a mostani folyamat így folytatódik, akkor 2050-re az Alzheimer-betegségekkel érintettek száma megháromszorozódik, ez 130-150 millió idősödő embert fog jelenteni"

- fogalmazott a szakember.

Magyarországon ma a becslések szerint 200-300 ezer idősödő demens ember él. A 70 százalékuk Alzheimer-kórban szenved. A nőknél a betegség kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál, de ennek ahhoz is köze van, hogy idősebb kort érnek meg, mint a férfiak, és sajnos csak már közepesen súlyos állapotban jelentkeznek orvosi kezelésre.

"65 évesen 1 százalék az előfordulás, de 85 évesen már 50 százalékos.

A demenciás betegségek egy része viszont megelőzhető, illetve kidolgozhatók olyan terápiás programok, ahol a dementálódó betegek megfelelő életminőségben fognak tudni élni" - hívta fel a figyelmet Molnár Károly.

Hangsúlyozta azt is, hogy sokszor testi betegségekkel fordulnak a háziorvoshoz vagy a különféle szakrendelésekhez, és nem ismerik fel, hogy ezek hátterében van mondjuk egy depresszió, amit kezelni szükséges.

Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Robbanásszerűen nő az Alzheimer-kórosok száma
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018