INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

demonstráció

tüntetés

kordás lászló

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői gyülekeznek a Hősök terén 2019. január 5-én.

Kordás László: sokféle tiltakozási akció lesz

Demonstrációk és útlezárások lesznek magyarországi megyeszékhelyeken és nagyvárosokban, illetve több határon túli településen is január 18-án és 19-én - mondta az InfoRádiónak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára. A SZEF még vár a kormányra, hogy lép-e a követelésekre.

Január 19-én magyarországi megyeszékhelyeken, nagyvárosokban lesznek demonstrációk, és határon túli városokban is lesznek útlezárások, tüntetések, mindenféle tiltakozási akciókra lehet számítani - közölte az InfoRádióval Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára. Budapesten is lesz egy kisebb tüntetés, a többivel egy időben, azért, hogy nyomatékosítsák a négypontos szakszervezeti követelést.

A 19-ei központi demostráció a központi, de emellett vannak régebb óta bejelentett vagy szervezés alatt álló útlezárások, egyéb események, ezért lesz, ahol már 18-ától lesznek tiltakozó akciók - mondta Kordás László.

Útlezárás Budapesten a szakszervezeti vezető tudomása szerint nem lesz.

"Egyre nagyobb a kezdeményezés támogatottsága, egyre többen vannak, akik eddig nem jelentek meg a szakszervezetek vagy a civilek környékén, csak állampolgári alapon úgy gondolták, hogy egyetértenek a követelésekkel, és most úgy gondolják, hogy a lakókörnyezetükben belevágnak a szervezésbe" - jelezte a vezető. Szerinte épp az érdeklődés folyamatos emelkedése miatt nem lehet megmondani, hogy hány településen lesz valamilyen hasonló esemény a jövő hét végén.

Budapesten, Pécsett, Egerben, Salgótarjánban, Békéscsabán, Szegeden biztosan szerveződnek már, és van érdeklődés a tengerentúlról is.

Az országos sztrájk szervezéséről elmondta, az elégséges közszolgáltatások biztosítása miatt nagyon bonyolult a helyzet, "a 2010-es sztrájktörvény bürokratikus elemeket is bevetett", ecsetelte Kordás, aki szerint így az egyes szférák között jelentős eltérés van abban, hogy mennyi idő alatt kivitelezhető a sztrájk. A közszolgálati dolgozók körében elmondása szerint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) mozgolódik, ott már dátumok is keringenek, de még semmi nem biztos.

A SZEF elnöke, Földiák András az InfoRádióval azt közölte, nincsen még dátuma az országos sztrájknak,

ez nagyban függ a SZEF-ben lévő 13 szakszervezet döntésétől. Kedden tárgyalnak a SZEF vezetőségével és a szakszervezetek képviselőivel. Az időpont attól is függ, hogy a kormány kijelöli-e a tárgyalódelegációt és megkezdődnek a tárgyalások, vagy valamilyen akadályt gördít ez elé és így húzza például az időt, vagy pedig nem reagál a kormány, és akkor rövid időn belül hozzá kell fogni a sztrájk megszervezéséhez - mondta Földiák András.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Demonstrációk és tüntetések - Kordás László
 
Az ESZSZ főtitkár levele Orbán Viktornak – Kordás László
 
Demonstrációk és tüntetése - Földiák András, SZEF
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018