eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Kásler Miklós: a protokollváltás felére csökkentheti a kórházi fertőzéseket

Már minden intézményben alkalmazkodni kell a kórházi fertőzések megelőzéséről szóló miniszteri rendelethez - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban az emberi erőforrások minisztere.

Semmi újat nem találtak ki, csupán a már meglévő szabályok betartását biztosították – hangsúlyozta Kásler Miklós. A jogszabályban nagyon pontosan meghatározták, hogy mit kell tenni a kórházakban, hogyan kell adatokat felvenni a betegektől, kik veszélyeztetettek, milyen esetekben van szükség laborvizsgálatra, azt milyen körülmények között kell végezni.

„Ettől azt várjuk, hogy a kórházi fertőzések száma 30-50 százalékkal csökkenjen Magyarországon”

- hangsúlyozta a miniszter.

A kórházak a fertőzések megelőzésére például infektológus orvosokat alkalmazhatnak – erősítette meg a tárcavezető. Arra a kérdésre, hogy biztosítanak-e plusz keretet a kórházaknak a protokoll betartásához, a miniszter azt mondta, minden kórháznak rendelkezésére áll a megfelelő forrás ahhoz, hogy a fertőzéseket meg lehessen előzni.

„Abban az esetben, hogyha fertőzés alakul ki, nyilvánvalóan el kell végezni a fertőző ágensnek, baktériumnak, vírusnak az azonosítását, és

a gyógyszeres kezelést úgy kell összeállítani, hogy a találati biztonsága 100 százalékos legyen”

– mondta Kásler Miklós.

A miniszter arról is beszélt, hogy olyan speciális laboratóriumot alakítottak ki, amely nemcsak az itthon előforduló, megszokott fertőzések azonosítására alkalmas, hanem a nagyon ritkán előforduló, behozott kórokozókat is azonosítani tudják.

A miniszter arról is beszélt, hogy a rendelet egyfajta protokollt jelent, amelyet minden intézménynek be kell tartania. „Le van írva a sorrend, le van írva, hogy mit kell tenni, hogy kell tenni”. Kásler Miklós szerint, ha az irányelvnek megfelelően működnek az intézmények, elkerülhetők a tévedések, a hiányosságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×