INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

kásler miklós

kórházi fertőzés

egészségügy

Kásler Miklós: a protokollváltás felére csökkentheti a kórházi fertőzéseket

Kásler Miklós: a protokollváltás felére csökkentheti a kórházi fertőzéseket

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Már minden intézményben alkalmazkodni kell a kórházi fertőzések megelőzéséről szóló miniszteri rendelethez - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban az emberi erőforrások minisztere.

Semmi újat nem találtak ki, csupán a már meglévő szabályok betartását biztosították – hangsúlyozta Kásler Miklós. A jogszabályban nagyon pontosan meghatározták, hogy mit kell tenni a kórházakban, hogyan kell adatokat felvenni a betegektől, kik veszélyeztetettek, milyen esetekben van szükség laborvizsgálatra, azt milyen körülmények között kell végezni.

„Ettől azt várjuk, hogy a kórházi fertőzések száma 30-50 százalékkal csökkenjen Magyarországon”

- hangsúlyozta a miniszter.

A kórházak a fertőzések megelőzésére például infektológus orvosokat alkalmazhatnak – erősítette meg a tárcavezető. Arra a kérdésre, hogy biztosítanak-e plusz keretet a kórházaknak a protokoll betartásához, a miniszter azt mondta, minden kórháznak rendelkezésére áll a megfelelő forrás ahhoz, hogy a fertőzéseket meg lehessen előzni.

„Abban az esetben, hogyha fertőzés alakul ki, nyilvánvalóan el kell végezni a fertőző ágensnek, baktériumnak, vírusnak az azonosítását, és

a gyógyszeres kezelést úgy kell összeállítani, hogy a találati biztonsága 100 százalékos legyen”

– mondta Kásler Miklós.

A miniszter arról is beszélt, hogy olyan speciális laboratóriumot alakítottak ki, amely nemcsak az itthon előforduló, megszokott fertőzések azonosítására alkalmas, hanem a nagyon ritkán előforduló, behozott kórokozókat is azonosítani tudják.

A miniszter arról is beszélt, hogy a rendelet egyfajta protokollt jelent, amelyet minden intézménynek be kell tartania. „Le van írva a sorrend, le van írva, hogy mit kell tenni, hogy kell tenni”. Kásler Miklós szerint, ha az irányelvnek megfelelően működnek az intézmények, elkerülhetők a tévedések, a hiányosságok.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós: protokollváltás előzheti meg a kórházi fertőzéseket
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018