eur:
388.6
usd:
361.57
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Koraszülött baba a budai Szent János Kórház koraszülött osztályán 2018. szeptember 19-én. Ezen a napon az egészségügyi intézményben a koraszülött osztályt érintő fejlesztésekről tartottak sajtótájékoztatót. Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő Babales programot a kórház. A program keretében anonim inkubátort helyeztek el az egészségügyi intézménynél - az elsőt Budán.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Bekamerázták az inkubátort egy budapesti kórházban

Elindult a Babales, az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő program, a lehetőséget a budai Szent János Kórház biztosítja elsőként Magyarországon.

Az intézmény gyermekosztályának vezető főorvosa az InfoRádiónak elmondta: az inkubátorra kamerát szereltek fel, amelynek képe a szülőkkel egyeztetett időpontban interneten keresztül elérhető.

Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött,

de a technika és az orvostudomány fejlődése miatt már az egyre kisebb súlyú, egyre fiatalabb korban született babákat is jó eséllyel meg tudják gyógyítani - mondta Madarasi Anna.

A koraszülöttek sokszor hónapokat töltenek a kórházban, a családoknak pedig nagy kihívás megoldani, hogy mindig a gyermek mellett legyenek.

"Az édesanyák napi 24 órában itt lehetnek a gyermekkel, az édesapa meghatározott időben látogathatja őket, de a család többi tagja nem is látja, akár hónapokon keresztül a kisbabát"

- mondta a főorvos.

Babales program

A kezdeményezés azért jött létre, hogy ezt az elszigeteltséget feloldja. Ez úgy történik, hogy az inkubátorba egy sterilizálható speciális kamerát helyeztek, amelyet össze lehet kötni a nővérpulttal és az internettel is.

Egy speciális weblapra bejelentkezve a szülők a kamerán keresztül láthatják a babát.

A főorvos szerint ez a fajta kapcsolat azért nagyon fontos, mert érzelmileg nagyon komoly hatása van az egész családra, főleg a testvérekre.

"Hónapokon keresztül a család készül az új baba fogadására, így a gyerek is izgatottan várja, de egyszer csak hirtelen eltűnik az édesanya, nem jön haza, a testvér sincs, nem nagyon tudják feldolgozni az élményt.

Viszont ha mindennap meg tudják nézni a kis testvért, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek"

- tette hozzá Madarasi Anna. A jelenleg már elérhető szolgáltatás az alapítványok jóvoltából itthon ingyenes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×