eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány: elképesztő és tarthatatlan

Nagyot fordult a világ a választások vége óta, nem csak a kormány ígéretei és tervei, hanem az ezekhez tartozó érvrendszer is gyökeresen átalakult. Noha a miniszterelnök-jelölti vitában még a lakosság kiváló emlékezőtehetségére apellált, most mégis mintha a gyors amnéziában bízna a kormányfő.

Elképesztő és tarthatatlan

A szombaton bejelentett intézkedéscsomag indoklásában Gyurcsány Ferenc többször is hivatkozott arra, hogy a költségvetési hiány tarthatatlan.

Az MSZP akkor még kormányfőjelöltje az Orbán Viktorral folytatott miniszterelnök-jelölti vitájában ugyenezzel a jelenséggel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Az meg, őszintén szólva, egészen elképesztő, hogy perceken keresztül azt ecseteli Magyarország számára, hogy itt a végveszély, talán bele is fogunk halni ebbe az államadósságba".

Egészségügy: nem fizetős, fizetős?

Egy másik téma, amely azóta némileg más megvilágításba került, az egészségügy fizetőssé tétele. A kormányfőjelöltek vitájában Gyurcsány Ferenc éles hangon visszautasította Orbán Viktor állítását, miszerint újbóli kormányra kerülése esetén gyógyszerfelírási díjat vezetnének be:

"Ami pedig a lényeget illeti, elnök úr, kérnék öntől valami szívességet most itt: ezt a nagyon buta és igaztalan kampányt, hogy itt valaki gyógyszerfelírási díjat akar bevezetni, legyen olyan kedves, vonja vissza. Ön úriember. Ilyet senki nem mondott. Erre most kampányt építenek. Nem akarhat igaztalan módon nyerni. Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet. Önnek van befolyása, akkor én most mondom önnek: ez nem igaz. Tudja mit? Vonja vissza ezt a kampányt, mert ha nem teszi, akkor maga is az igaztalanság vádjába süllyed."

Molnár Lajos, a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere egy nyilatkozatában azt mondta: az egészségügy soha nem volt, és soha nem lesz ingyenes.

Molnár Lajos bizottsági meghallgatásán a vizitdíj bevezetését szükségesnek nevezte.

Adócsökkentés. Ja nem, emelés.

A választások előtt a témában megszólaló kormánypárti politikusok, így Gyurcsány Ferenc is azt mondta: idén tartható lesz az államháztartás GDP-arányosan 4,7 százalékban meghatározott hiánycélja.

Ahogyan Gyurcsány Ferenc márciusban, a Világgazdaságnak adott interjújában fogalmazott: "az államháztartási hiány, köszöni szépen, jól van".

Június 8-án viszont Gyurcsány Ferenc kijelentette: 8 százalék lesz az államháztartása hiánya, de a kormány intézkedései nélkül 10 százalék körül lenne, és nem csökkenne a következő években sem.

A Financial Times a Gyurcsány Ferenccel készült interjú kapcsán megjegyezte, hogy ez az ötödik olyan év, amelyben Magyarország nem teljesíti a költségvetési-hiánycélt.

A szombaton bejelentett intézkedések között számos adónem és járulék emelése is szerepel, holott a már idézett Világgazdaság-interjúban a miniszterelnök a többi között közölte azt is: nem készülnek áfaemelésre, és nem akarnak változtatni az öt évre előre elfogadott adótörvényeken sem.

Igaz, most már az MSZP is elismeri, hogy a lakosság és a gazdálkodók "nagyobb megterhelésével jár", hogy az MSZP változtat választási ígéretein.

Nem felejt. Felejt

A miniszterelnök-jelölti vitán a szocialisták jelöltje Orbán Viktort 1998-as ígéreteivel szembesítve azt mondta: "Ez a messziről jött ember esete. De azt hiszem, a magyarok nem felejtenek." Kérdés, igaza volt-e.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×