INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kaméleonok: honnan veszi kampányötleteit az MSZP?

Infostart / InfoRádió
Kedd este a brit televíziók sugározni kezdték a Tony Blair vezette Munkáspárt kampányfilmjét, melyben az ellenzéki konzervatívok közelmúltban megválasztott elnökét, David Cameront kaméleonnak ábrázolják, arra hívva fel a nézők figyelmét, hogy az ellenzéki vezető gyakran változtatja a véleményét. Az MSZP ifjúsági tagozata szerda délután Politikai Kaméleon Díjat ad át. Vajon véletlen az egybeesés, vagy tudatos másolásról van szó?
Dave, a kaméleon

/>
/>A brit belpolitika legújabb szenzációja Dave, a kaméleon. Az angol televíziókban kedd este kezdték vetíteni a kormányzó Munkáspárt legújabb politikai hirdetését, melyben a konzervatív pártvezér, David (Dave) Cameron megnyilatkozásait figurázzák ki.
/>
/>

Dave, a kaméleon a reklámban szorgosan tekeri biciklijét, miközben bárhova megy, folyamatosan változtatja a színét és a véleményét - de (hívja fel a figyelmet a kormánypárt hirdetése) valójában mindig az angol konzervatívok hagyományos kék színében pompázik.
/>
/>A Dave Cameronnal kapcsolatos negatív üzenetet a kisfilm a zenével is alátámasztja, amennyiben alatta végig a Culture Club Karma Chameleon című egykori slágere hallható.
/>
/>Az ötlet, úgy tűnik, tetszést aratott a magyar baloldal vezetői körében is, legalábbis erre utal, hogy az MSZP ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal szerda délután három órakor Politikai Kaméleon Díjat adott át.
/>
/>"Ne forduljunk vissza"
/>
/>

/>
/>A Munkáspárt szlogenje...

Nem ez az első eset, hogy az MSZP a brit Munkáspárt kampányeszközeiből kölcsönöz. Ami tulajdonképpen nem meglepő, hiszen Gyurcsány Ferenc kormányfő-jelölt bevallottan nagy tisztelője Tony Blair brit miniszterelnöknek (a Munkáspárt vezetője részt is vett az MSZP kampányában).
/>
/>

Vannak arra utaló jelek, hogy a szocialista párt arculatformálásában is jelentős szerepet játszott a Munkáspárt imidzse. Ennek egyik példája a Munkáspárt logója és az MSZP plakátjai közötti hasonlóság. A szlogenek között is van átfedés: a Labour "Forward not back" (szó szerint: "Előre, ne hátra") nem áll nagyon messze az MSZP "Ne forduljunk vissza" mondatától.
/>
/>A (miniszter)elnök emberei
/>
/>

/>
/>A Munkáspárt logója

Korábban az index internetes újság vett észre feltűnő hasonlóságokat a szocialisták kampánya és a világsikert aratott amerikai sorozat, Az elnök emberei között. A lap akkor azt állította, hogy még Gyurcsány Ferenc szlogenjét is a filmből magyarították.
/>
/>

Az index arra is felhívta a figyelmet,hogy az MSZP "Hova tűnt

/>
/>...a magyar változat első...

Orbán Viktor?" negatív kampányának alapelemei feltűnnek a 9 Emmy-díjat nyert sorozatban. Gyurcsány Ferenc "limuzinos" kampányfilmje is erősen hasonlít a sorozat egyes részeire - írta az index.
/>
/>A lap szerint az MSZP a kampány jelmondatát is Az elnök embereiből kölcsönözte, hiszen a sorozatbeli címszereplő szlogenje "Bartlet for America" ("Bartletet Amerikának") nem áll távol a szocialista üzenettől: "Gyurcsány Ferenc. Magyarországért. Önért."

A címlapról ajánljuk