eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Furcsa támadás amerikai diplomaták ellen

Az amerikai külügyminisztérium azt állítja, hogy legkevesebb 16 diplomatája szenvedett halláskárosodást. Az érintett személyek az USA tavaly újra megnyitott havannai nagykövetségén szolgáltak.

Szokatlan fegyvert vetettek be amerikai diplomaták ellen – legalábbis ezt állítja az amerikai külügyminisztérium. A State Department szerint tavaly év végén furcsa fizikai tüneteket fedeztek fel legkevesebb 16 amerikai diplomatánál, aki Kubában, az Egyesült Államok újból megnyitott követségén dolgoztak.

A dolgozók többek között halláskárosodást szenvedtek, de mostanra a támadások leálltak – mondta egy szóvivő.

Az elmúlt hat hónapban már több diplomatát hazahívtak kezelésre. Volt, aki hallókészüléket kapott.

A kubai vezetés tagadta, hogy bármi köze lett volna az incidensekhez, Washington azonban ennek ellenére már kiutasított két kubai diplomatát.

 „A szimptómák között halláskárosodás, szédülés, fejfájás és egyensúlyozási gondok szerepeltek” – idézett a CBS névtelek külügyi forrásokat. 

A CBS-tudósítás szerint illetékesek úgy gondolják, hogy az amerikai és kanadai diplomatákat „akusztikus támadások” sorozata érte otthonukban.

Az ügyben az amerikaiak, a kanadaiak és a kubaiak is nyomozást indítottak. Amikor az amerikai külügyminisztériumnál rákérdeztek a CBS-tudósításban elhangzottakra, a hivatalos reakció az volt, hogy egyelőre „nincs egyértelmű válasz” a történtekre.

Kanada szintén nyomozás indított az ügyben, de a kormány igyekezett megnyugatni az utazókat. „Nem gondoljuk úgy, hogy a Kubába látogató kanadai turisták vagy utazók veszélynek lennének kitéve” – szólt a hivatalos közlemény.

Kommentátorok felvetették, hogy a nyugati diplomaták elleni, eddig példátlan támadást esetleg egy harmadik ország ügynökei hajthatták végre. Neveket ugyanakkor nem említettek.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×